Bel ağrınız olduğunda, sadece bir saat araba kullanmak bile çok zor olabilir. Aşağıdaki tavsiyelerimizle bir sonraki yolculuğunuzu daha rahat geçirmenizi amaçlıyoruz. Yazımızda yol arkadaşlarınız için de birkaç tavsiyeye yer verdik.
İşte uygulayabileceğiniz birkaç basit yöntem:
Rahat olup olmadığınızdan emin olun
- Yolculuğa başladığınız andan itibaren rahat olduğunuzdan emin olmak için biraz zaman ayırın. Yolculuğunuzun başlangıcında hissettiğiniz küçük bir rahatsızlık, daha sonra şiddetli bir acıya dönüşebilir.
- Arka ceplerinizin boş olmasına dikkat edin. Cüzdanınızın, telefonunuzun veya başka herhangi bir şeyin üzerinde oturmak, omurganızın dengesini bozabilir.
- Dizleriniz kalçanızdan biraz daha yüksekte olacak şekilde düz bir şekilde oturun ve başınızı önde tutmamaya dikkat edin.
- Direksiyon simidine rahat bir mesafede oturun. Direksiyona çok yakın oturmak hava yastığından dolayı yaralanma riskini artıracaktır. Çok uzakta oturmak ise direksiyon için çok uzağa uzanmanıza neden olabilir ve bu da bel, boyun, omuz ve bileklerinize daha fazla baskı uygular.
- Sırtınızı koltuğa yaslayın. Otururken bel boşluğunuzu daha iyi desteklemek için küçük bir yastık veya özel bel desteği kullanabilirsiniz.
- Belinizi rahatlatmak için tek bir doğru yoktur kendiniz için en iyi olanı bulmak için birkaç deneme yanılma gerektirebilir.
- Sürücü değil iseniz en uygun otuma pozisyonu ayaklar yere temas edecek şekilde ve dizler dik açıda oturmadır. Koltuğunuz çok yüksekse ayaklarınızı bir ayak dayama yerine koymanız en iyisidir.
Sürüş esnasında sarsıntıdan mümkün olduğunca kaçının
Yoldaki tümsek veya çukurlardan hızlıca geçmek omurganızı sarsabilir ve ağrıyı artırabilir. Daha dikkatli bir sürüşle bunun önüne geçebilirsiniz.
Alınabilecek bir diğer önlem ise sarsıntının şiddetini vücudumuzda daha az hissetmek için araba koltuğu yastığı veya oturma simidi kullanımıdır.
Arabadan inin ve etrafta dolaşın
Sürekli aynı pozisyonda oturmak bel ve sırt kaslarınızın kasılmasına ve ağrıya neden olur. Herkes ideal olarak her 2 saatlik sürüş için en az 15 dakika ara vermelidir. Eğer bel ağrısı yaşamaya yatkınsanız, 30 ila 60 dakika arasında daha sık molalar vermek isteyebilirsiniz.
Arabadan inip biraz yürümek ve kaslarınızı esnetmek kan dolaşımını artırır ve böylece dokuların oksijenlenmesi de artar. Bu da kas kasılmalarınızın kalıcı hale gelmesini önleyecektir.
Konumunuzu periyodik olarak değiştirin
Mümkünse koltuğunuzda biraz hareket etmeye çalışın. 10 saniyelik hareket ve esneme bile sabit oturmaktan daha iyidir. Kırmızı ışığa takıldıysanız bunu fırsata çevirebilirsiniz, otururken sağa-sola yaptığınız küçük esnemeler bile sizi rahatlatacaktır.
Kan akışını sağlamak için ayak bilek pompalama egzersizi yapabilirsiniz. Tabii ki kendinizi tehlikeye atmamak için bunu araç kullanma esnasında yapmamalısınız. Yanınızda size eşlik eden bir yol arkadaşınız varsa bu egzersizi ona da tavsiye edebilirsiniz.
Soğuk veya sıcak uygulama yapın
Yolculuk esnasında verdiğiniz molalarda eğer temin edebilirseniz belinize sıcak veya soğuk uygulama yapmak sizi rahatlatabilir.
İltihabi bir durum varlığında soğuk, kasları gevşetme veya dolaşımı hızlandırma amaçlandığında sıcak uygulama yapmak şikayetlerinizi azaltacaktır. Bu uygulamaları yolculuğunuzun süresine göre belirleyeceğiniz periyotlarla 15-20 dakika kadar uygulamak yeterli olacaktır. Bir sonraki uygulamayı en az 2 saat sonra yapmanızı öneririz.
Bazı arabalarda sürekli düşük seviyede ısı sağlayan ısıtmalı koltuklar bulunur; rahatlama için bu seçeneği de deneyebilirsiniz.
Zihninizi ağrıdan uzaklaştırın
Aklınızı ağrıdan uzaklaştıracak bir şey planlamak büyük bir fark yaratabilir. Sürücü siz olsanız bile, zihninizi meşgul etmenize yardımcı olmak için müzik dinleyebilir, yanınızdaki kişi ile sohbet edebilirsiniz.
Eğer sürücü siz değilseniz şanslısınız, zihninizi meşgul edebilmek için çok daha fazla seçeneğiniz var: okumak, bulmaca çözmek gibi seçeneklerle doldurabilirsiniz.
Bonus
Uzun araba yolculuğunun belinizi rahatsız ettiğini biliyorsanız, bel ağrısının gelişme veya kötüleşme riskini azaltmak için yolculuktan hemen önce doktorunuz tarafından önerilen bir ağrı kesici veya kas gevşetici kullanmak da etkili bir önlem olabilir.