Siğil, insan papilloma virüsü (HPV) adı verilen virüs türünün neden olduğu cilt üzerindeki kabarık büyümelerdir. Siğiller binlerce yıldır insanları rahatsız eden bir sorundur. 16. yüzyıla ait mumyalarda ve hatta 3000 yıllık mumyalar üzerinde siğiller keşfedilmiştir.
HPV denilen virüs türü çatlak deri bölgelerinden vücuda girerek cildin üst tabakasını enfekte eder ve burada siğil oluşumuna neden olur. Çoğu siğil aylar ve yıllarca geçmeyen inatçı bir cilt sorunu haline gelebilir. Vücudun herhangi bir yerinde oluşabilen siğiller en yaygın olarak ellerde ve ayak tabanlarında meydana gelir.
Genellikle siğiller, tehlikeli bir durum olmasa da bulaşıcı olabilir. Bununla birlikte, zaman zaman ağrılı ve acı verici olabileceği gibi birçok hasta için estetik açıdan da rahatsızlık verici olabilir. Siğillerin tedavisi uzun bir süreç gerektirdiği gibi tedavi her zaman kesin sonuçlar vermeyebilir. Ancak, günümüzde yeni teknoloji ve yöntemler sayesinde siğil tedavisinde umut verici çözümler bulunmaktadır.
Siğil ve Plantar Siğiller
Siğil, İnsan Papilloma Virüs (Human Papilloma Virüs-HPV) olarak bilinen virüs türünün ciltteki küçük kesik ve çatlaklardan vücuda girmesiyle oluşur. Siğiller vücudun her yerinde oluşabilir ve farklı türleri vardır. Her tür siğil, vücudun farklı bir bölümünde meydana gelir ve farklı bir görünüme sahiptir.
- Yaygın siğiller: Yaygın siğiller genellikle el veya ayak parmaklarında büyür. Cilt üzerinde oluşan pürüzlü ve yuvarlak kabarıklıklardır. Normal dokudan daha gri bir görünüme sahip olabilirler.
- Düz siğiller: Düz siğiller genellikle; yüz, uyluk veya kollarda meydana gelir. Çoğunlukla küçük olan bu tip siğiller hemen fark edilmezler ve üzeri kazınmış gibi düz bir dokuya sahiptirler. Pembe, kahverengi veya hafif sarı görünümde olabilirler.
- Filiform (İpsi) siğiller: İpliksi yapıdaki siğiller ağız veya burun çevresinde, bazen de boyun veya çene altında büyür. Küçük yapıda olan ipliksi siğiller cildinizle aynı renktedir.
- Periungual siğiller: Periungual siğiller, el veya ayak tırnaklarının altında ve çevresinde büyür. Bu siğil türü ağrılı olabilir ve tırnak büyümesini etkileyebilirler.
- Plantar Siğiller: Plantar siğiller yani ayak tabanı siğilleri, ayak tabanlarında oluşan siğil türüdür. Diğer siğillerin aksine, plantar siğiller cildin dışında değil genellikle içeri doğru büyürler. Ayağınızın altında sertleşmiş deri ile çevrili küçük bir nokta görünümüyle ortaya çıkar. Plantar siğiller yürürken ve hareket ederken rahatsızlık verebilir.
Plantar Siğiller (Ayak Tabanı Siğilleri)
Plantar siğiller, yani ayak tabanı siğilleri, genellikle topuklarda veya ayaklarınızın diğer ağırlık taşıyan bölgelerinde görülür. Ayak tabanı üzerinde oluşan basınç, plantar siğillerin sert, kalın bir deri tabakasının (nasır) altında içe doğru büyümesine neden olabilir.
Ayak tabanı siğillerine de tıpkı diğer siğil türleri gibi HPV (insan papilloma virüsü) neden olur. Bu virüs, soyunma odası zeminleri ve yüzme havuzları gibi sıcak ve nemli yerlerde büyür. Özellikle havuz kenarlarındaki küçük su birikintileri, HPV için iyi bir üreme alanıdır.
HPV çok yaygın bir virüs grubudur ve 100’den fazla HPV virüs türü mevcuttur. Ancak sadece birkaçı ayaklarda siğillere neden olur. Virüs doğrudan temasla bulaşabilir ve ayağınızda bir kesik veya çatlak varsa vücuda daha kolay giriş yolu bulabilir. Siğiller ayağın herhangi bir yerinde gelişebilir, ancak tipik olarak ayağın alt kısmında (plantar tarafında) görülürler. Plantar siğiller yaygın olarak çocuklarda, ergenlerde ve yaşlılarda görülür.
Ayak tabanı siğillerinin çoğu ciddi bir sağlık sorunu oluşturmaz. Bazı siğiller zaman içinde kendiliğinden kaybolurken bazıları aylar ve hatta yıllarca geçmeyebilir. Ayak tabanı siğilleri yürürken ve hareket ederken rahatsızlık verebilir, zaman zaman ağrı ve acıya neden olabilir. Bunların yanı sıra estetik olarak da birçok kişi için rahatsızlık verebilir.
Ayak tabanı siğilinin belirtileri farklı olabilir. Bazıları tek bir siğildir, genellikle zaman içinde büyür ve çoğalarak ek siğiller oluşturabilir. Mozaik görünümde siğiller ise bir bölgede birbirine yakın büyüyen birkaç küçük siğil kümesidir ve tedavisi daha zordur.
Ayak tabanı siğilinin tedavisi ve bakımı için mutlaka doktorunuzdan yardım istemeniz gerekir.
Plantar Siğil (Ayak Tabanı Siğilleri) Belirtileri
Plantar siğiller ağrılı olabilir. Ayak tabanı siğilinin belirtilerden biri, yürürken ayağınıza baskı uyguladığınızda oluşan ağrı veya hassasiyettir. Siğil oluştuğunda, deride ortasında çukur bir bölge olan dairesel düz bir nokta fark edersiniz. Ayak tabanı siğili, etrafındaki cilt rengine göre sararmış görünebilir, bir kabuk olabilir veya ortasında siyah bir nokta olabilir. Ayak tabanı siğili belirtileri genel olarak şöyledir;
- Ayağınızın altında, genellikle ayak parmaklarının ve ön ayağın tabanında veya topukta küçük, etli, kaba bir büyüme (lezyon),
- Siğilin içe doğru büyüdüğü nokta üzerinde sert ve kalınlaşmış cilt (nasır),
- Siğil tohumları olarak adlandırılan küçük, pıhtılaşmış kan damarları olan siyah noktalar,
- Yürürken veya ayakta dururken ağrı ve hassasiyettir.
Plantar Siğil (Ayak Tabanı Siğilleri) Bulaşıcı Mıdır?
Plantar siğillere neden olan virüs türleri her zaman doğrudan temasla bulaşmayabilir. Yani virüs, bir kişiden diğerine doğrudan temasla kolayca bulaşmayabilir. Ancak her kişinin bağışıklık sistemi HPV’ye farklı tepki verir.
Havuz ve soyunma odalarında olduğu gibi sıcak ve nemli ortamlar virüsün yaygın büyüme koşullarıdır. Bu ortamlarda çıplak ayakla yürümek siğil riskini arttırabilir. Ayrıca, bazı insanların siğillere yakalanma olasılığı diğerlerinden daha yüksektir.
Kimler Siğil Konusunda Risk Altındadır?
Ayak tabanı siğilleri herkeste oluşabilir. Ancak özellikle çocuklar ve gençlerin bu siğillerden etkilenme olasılığı daha yüksektir. Bununla birlikte; bağışıklık sistemi zayıflamış insanlar, daha önce plantar siğil geçirmiş kişiler ve siğil virüsüne maruz kalma ihtimalinin yaygın olduğu yerlerde çıplak ayakla yürüyen kişilerde ayak tabanı siğili görülme riski daha fazla olabilir.
Siğilde; kanama, ağrı ve renk değişimi varsa, tedavi edilmesine rağmen tekrar ediyor ve çoğalıyorsa veya diyabet hastalığınızın yanı sıra ayaklarınızda bir his kaybı yaşıyorsanız mutlaka doktora başvurmanız önerilir. Özellikle diyabet hastalarının ayak ve ayak sağlığını konusunda oldukça dikkatli ve özenli olmaları gerektiği unutulmamalıdır.
Plantar Siğil (Ayak Tabanı Siğilleri) Tedavisi
Ayak tabanı siğilleri deri altında büyüdüğü için muayene yapılmadan siğilin ne kadar büyük olduğunu söylemek zor olabilir. Siğil zamanla ağrıya neden olabilir ve başka bölgelere yayılabilir. Bu nedenle siğil olduğundan şüphelendiğinizde mutlaka doktora danışmanız önemlidir.
Plantar siğili teşhis etmek için ayak ve ayak bileği cerrahı hastanın ayağını ve siğil belirtilerini inceler, küçük pıhtılaşmış kan damarlarının varlığını araştırır ve gerekirse lezyonun küçük bir bölümünü çıkararak (biyopsisi) analiz için laboratuvara gönderebilir. Böylece plantar siğil olup olmadığı teşhis edilir ve siğilin büyüklüğüne bağlı olarak sizin için en iyi tedavi belirlenir.
Ayak tabanı siğillerinin tedavisinde topikal veya oral tedaviler, lazer tedavisi, kriyoterapi (dondurma), asit tedavileri veya ameliyat yöntemleri vardır.
- Salisilik asit ile tedavi: Salisilik asit, güçlü bir peeling etkiye sahiptir ve salisilik içeren reçeteli siğil ilaçları cilt üzerinde siğil katmanlarını ortadan kaldırmaya yarar. Siğilleri “yakabilen” topikal krem olarak kullanılır. Ayrıca bağışıklık sisteminizin siğille savaşma yeteneğini de uyarabilirler.
- Kriyoterapi: Kriyoterapi, siğile sıvı nitrojenin sprey yoluyla veya pamuklu çubukla uygulanarak siğilin dondurulması işlemidir. Doktorunuz daha etkili sonuçlar için kriyoterapi ve salisilik asit gibi farklı tedavileri birlikte uygulayabilir.
- Lazer tedavisi: Siğil tedavisinde lazer yöntemi ile siğili besleyen kan damarlarının kapatılması hedeflenir. Enfekte olan doku lazer tedavisi sonunda canlılığını yitirir ve siğil kaybolur.
- Ameliyat ile tedavi: Salisilik asit uygulaması veya siğili dondurma gibi yöntemler sonuç vermediğinde cerrahi işlemler ile siğil uzaklaştırılabilir. Ameliyatla siğil tedavisinde siğil kesilerek alınabilir veya elektrik akımı ile siğil yakılabilir (elektrokoterizasyon). Cerrahi işlemler diğer tedavi yöntemlerine göre daha ağrılı olabildiği gibi yara izine de neden olabilir. Bu nedenle cerrahi yöntemler genellikle plantar siğil tedavisi için tercih edilmez.
Ayak tabanı siğillerinde tedavinin amacı siğilin tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Ancak, küçük bir cilt problemi gibi görünse çoğu zaman siğillerin tedavisi zor ve uzun bir süreç gerektirir. Tekrarlanan tedavilere rağmen zaman içinde siğil tekrar oluşarak hastalar için yeniden sorun haline gelebilir veya vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.
Günümüzde geliştirilen teknoloji ve yöntemler sayesinde siğillere karşı etkili yeni çözümler bulunmuştur: Mikrodalga teknolojisi ile siğil tedavisi.
Siğil Tedavisinde Yeni Yöntem: Mikrodalga Tedavisi
Ayak tabanı siğillerinde olduğu gibi enfekte doku cilt yüzeyinin birkaç milimetre altında bulunabilir. Bu nedenle siğilin etkili şekilde tedavi edilmesi için belirli bir derinliğe ulaşarak tedavi uygulanması gerekir. Geliştirilen yeni ve öncü sistemde mikrodalga enerjisi kullanılarak siğil tedavisi yapılır. Mikrodalga enerjisi dokuya girerken, su molekülleri mikrodalga alanıyla hizalanmaya çalışır ve su moleküllerinin birbiriyle çarpışmalarına ve sürtünme oluşturmalarına neden olur. Böylece üretilen ısı ile oldukça hassas bir tedavi bölgesi sağlanır.
Mikrodalga enerjisi kullanan yeni sistem doku sıcaklığını hızla yükselten hassas ve yüksek düzeyde kontrollü bir enerji dozu sağlar. Tedavi saniyeler içinde tamamlanır ve iyileşme süreci hemen başlar. Tedavi edilen doku hızla onarılır ve yeniden oluşur. Böylece mikrodalga tedavisi, doku lezyonlarını tedavi etmenin yeni, kesin ve kolay bir yolunu sunar. Anestezi ve işlem sonrası pansuman gerektirmeyen bu işlem temiz ve güvenilir bir tedavi imkânı sağlamaktadır.
Plantar siğiller oldukça yaygın bir sorundur. Küçük bir cilt problemi gibi görünse de her zaman etkili olan tek bir tedavi yolu yoktur. Çoğu zaman tedaviye rağmen siğiller tekrar oluşabilir ve hastaya rahatsızlık verebilir. Doktor yardımı almadan siğilleri tedavi etmeye çalışmanın yarardan çok zarar verebileceğini unutmayın.
Ayak Tabanı Siğilleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Siğil tedavi edilmezse ne olur? Ayaktaki siğil başka yere bulaşır mı?
Ayak tabanı siğilleri yani plantar siğil tedavi edilmezse; ayağın ya da vücudun başka bölgelerine hızla yayılabildiği gibi başka kişilere bulaşabilmektedir. Tedavi edilmediği takdirde siğiller çocuklarda birkaç aydan 2 yıla kadar, yetişkinlerde ise birkaç yıl sürebilmektedir. Ayrıca uzun süre tedavi edilmeyen plantar siğillerde ağrı görülebilmekte ve bu durum kişilerin, duruşunu veya yürüyüşünü etkileyerek kas veya eklem rahatsızlığına neden olabilmektedir.
Ayakta siğil tehlikeli mi? Hangi siğiller tehlikelidir?
Siğillere neden olan HPV virüsünün 100’den fazla türü vardır. Bazı HPV virüsleri ellerde ve ayaklarda görülen siğillere neden olurken; bazı HPV virüs türleri ise genital organlarda veya çevresinde görülen siğillere (genital siğil) neden olmaktadır. Ayak tabanında görülen siğillerinin çoğu ciddi bir sağlık sorunu oluşturmamaktadır. Ancak genital bölgede ve özellikle rahim ağzında oluşan siğiller tehlikeli olabilmekte ve rahim ağzı kanserine dönüşebilmektedir.
Ayakta siğil olduğunu nasıl anlarız?
Ayağın alt kısmı, ayak parmaklarının tabanı veya topuk kısmında küçük ve kabarık bir şişlik; oluşan şişliğin normal deri renginden daha koyu olması; siğilin içe doğru büyüdüğü noktada kalınlaşmış cilt (nasır); küçük pıhtılaşmış kan damarları olan siyah noktalar ve yürürken veya ayakta dururken oluşan ağrı genellikle siğil oluşumunun göstergesidir.
Siğilleri evde nasıl yok edebilirsiniz?
Siğillerin evde tedavisi için eczanelerde bulunan; siğil pedleri, kremler ve salik asit gibi çeşitli tedavi seçeneklerinin yanı sıra halk arasında bilinen geleneksel yöntemlerde (incir sürü, diş macunu, vb.) mevcuttur. Ancak bahsedilen bu yöntemler siğilin tamamen tedavi edilmesinde ve siğile neden olan durumun çözülmesinde maalesef ki etkili olamamaktadır. Bu nedenle siğilinizin tedavisi için alanında uzman ve yeni tedavi seçenekleri hakkında bilgi sahibi olan ayak hastalıkları uzmanına başvurmanız önerilmektedir.
Ayak siğili cinsel yolla bulaşır mı?
100’den fazla İnsan Papilloma Virüsü (HPV) türü vardır. Bunlardan yaklaşık 40’ı ise genital bölgeye, (vulva, vajina, serviks, rektum, anüs, penis ve skrotum), ağıza ve boğazlara enfekte olabilmektedir. Bu tür HPV virüs türleri cinsel temas sırasında bulaşabilmektedir. Ancak el ve ayaklarda siğillere neden olan diğer HPV virüs türleri cinsel yolla bulaşmamaktadır.
Siz de ayağınızda oluşan siğil/siğiller daha ciddi sağlık sorunlarına neden olmadan uzman doktorlarımızdan randevu alabilirsiniz. Yazımızın devamındaki sık sorulan soruları inceleyebilir, ek sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.