İçindekiler:
Tırnak batması, ayak tırnağının köşesinin yumuşak dokuya doğru büyümesiyle ağrı, kızarıklık, şişlik ve bazen de enfeksiyona neden olan çok yaygın bir ayak sağlığı sorunudur. Batık ayak tırnakları genellikle ayak başparmağını etkilese de diğer parmaklarda da meydana gelebilir. Yanlış ayakkabı seçimi ve ayak tırnaklarını çok kısa kesmek gibi durumlar sıklıkla tırnak batmasına neden olmaktadır. Çoğu zaman ciddi bir problem gibi görünmese de ayak tırnak batması oldukça ağrı ve acı verici olabilir. Ayakkabı giyerken, yürürken, hareket ederken sürekli ağrı hissetmek ve ayağımıza bir darbe almaktan sakınmak gün içindeki aktivitelerimizi engeller ve tedirginlik yaratır. Tırnak batmasına iyi gelen ve evde uygulanabilir yöntemler bulunmaktadır. Ancak, şiddetli tırnak batması durumunda ağrı artıyor veya yayılıyorsa tırnak batması ameliyatı gerekebilir.
Diyabetli kişilerde veya ayaklara zayıf kan akışına neden olan sağlık sorunlarında, ayak tırnak batması daha büyük risk oluşturmaktadır. Enfeksiyonu önlemek için tırnak batması tedavisinin vakit kaybetmeden uygulanması gerekir.
Tırnak Batması Nedir?
Tırnak batması, ayak tırnaklarınızın köşesinin veya kenarının kıvrılarak tırnağın çevresindeki deriye doğru büyümesiyle ortaya çıkar. Ayak tırnak batması, en yaygın olarak ayak başparmağında görülür. Batık ayak tırnakları sık sık tekrar edebilir ve ağrıya, kızarıklığa, şişmeye ve bazen de enfeksiyona neden olabilir.
Ayak parmağınızın bir veya her iki tarafında oluşan ağrı ve hassasiyet, ayak tırnağının etrafında kızarıklık ve ayak parmağının şişmesi tırnak batması belirtileridir. Tırnak batması olan bölgede sıvı akıntısı veya ateşlenme gibi belirtiler ise enfeksiyonu işaret eder. Tırnak batmasının yan etkilerine karşı önlem almak ve enfeksiyon gelişmemesi için doğru tedavi yöntemlerine başvurmak önemlidir.
Tırnak Batması Neden Olur?
Ayak tırnak batması hem kadın hem erkekler arasında yaygın olduğu gibi her yaştan bireyde görülebilir. Ayak tırnak batması, gençlerde ayakların uzun süre terli olduğu durumlarda yaygın görülebilir. Yaşla birlikte ayak tırnakları kalınlaştığı için yaşlı kişiler de tırnak batması riski altındadır.
Birçok farklı tırnak batması nedeni olabilir. En yaygın tırnak batması nedenleri; ayak tırnaklarını yanlış ve açılı kesmek (tırnakların düz kesilmesi gerekir), ayak parmaklarına baskı uygulayacak şekilde dar çoraplar veya sıkı ayakkabılar giymek, ayak parmağının darbe alması, ayakları temiz ve kuru tutmamak gibi nedenlerdir. Tırnak batmasının nedenlerinden biri de genetik yatkınlıktır. Ailenizde sık sık tırnak batması sorunu yaşayan bireyler varsa siz de risk altında olabilirsiniz.
Ayak sağlığını doğrudan etkileyen bir durum da yaşam tarzı ve uğraştığımız aktivitelerdir. Sporla uğraşan kişilerde ayakları yoğun bir şekilde kullanmak tırnak batması nedeni olabilir. Futbol ve bale gibi faaliyetlerde uzun süre ayaklara baskı uygulanması ayak tırnağının zarar görmesine neden olarak tırnak batması riskini arttırabilir.
Tırnak Batması Tedavisi
Ayak tırnağındaki belirtilere ve fiziksel muayeneye göre tırnak batması kolaylıkla teşhis edilir. Eğer ayak parmağınızda enfeksiyon şüphesi varsa, tırnağın deride ne kadar derinleştiğini görmek için röntgen çekimi gerekebilir.
Tırnak Batmasının Evde Tedavisi:
Enfeksiyon olmadığı durumlarda tırnak batması tedavisi (Resim 1) evde uygulanabilir. Tırnak batmasına iyi gelen bazı yöntemler şöyledir;
– Ayaklarınızı günde 3-4 kez yaklaşık 15-20 dakika ılık suda bekletmek tırnak batmasına iyi gelen yöntemlerden biridir. Ayak tırnağını ve parmağınızı yumuşatmak şişliği azaltır ve hassasiyeti giderir. Diğer zamanlarda ise ayaklarınızı kuru tuttuğunuzdan emin olun.
– Ayaklarınızı ılık suda beklettikten sonra ayak tırnağınızın altına zeytinyağına batırdığınız küçük bir pamuk parçası koyabilirsiniz. Tırnak batmasına iyi gelen bu yöntem, tırnağın batık kısmı atlayarak cilt kenarının üzerinde büyümesine yardımcı olacaktır.
– Doktorunuzun önereceği ağrı kesici ilaçlar veya antibiyotik kremler kullanabilirsiniz. Ayak tırnağınızın etkilendiği hassas bölgeye antibiyotik krem sürerek parmağınızı sarabilirsiniz.
– Ayak parmağınız daha iyi olana kadar parmaklarınızı açıkta bırakacak açık burunlu ayakkabılar veya sandalet giymeyi tercih edebilirsiniz.
Evde uyguladığınız tırnak batması tedavilerini birkaç günden birkaç haftaya kadar deneyebilirsiniz. Ağrı kötüleşirse veya tırnak batması nedeniyle yürümekte ve başka aktiviteler yapmakta zorlanıyorsanız doktorunuza danışmanız gerekir. Tırnak batması evde tedavilere yanıt vermiyorsa veya enfeksiyon gelişirse tırnak batması ameliyatı önerilebilir.
Tırnak Batması Ameliyatı
Batık ayak tırnakları için farklı cerrahi tedavi türleri bulunmaktadır. Tırnak batması ameliyatında tırnağın yalnızca cildinize zarar veren kısmı veya tamamı çıkarılabilir (Resim 2). Tırnak batmasının durumuna göre doktorunuz yapılacak işleme karar verir. Bu işlemden önce anestezi ile parmağınız geçici olarak uyuşturulur ve ardından ilgili tırnak bölümü kesilerek uzaklaştırılır. Aynı ayak parmağında tekrar tekrar aynı sorunun yaşanması durumunda doktorunuz altta yatan doku (tırnak yatağı) ile birlikte tırnağın bir kısmının çıkarılmasını önerebilir.
Tırnak batması ameliyatından sonra ayak parmağınız bandajlı olarak taburcu edilirsiniz. Bir iki gün boyunca ayağınızı yukarıda tutmanız ve ayak parmağınızın düzgün şekilde iyileşmesi için özel ayakkabılar kullanmanız gerekecektir. Bu süre boyunca mümkün olduğunca hareket etmekten kaçınmak iyileşme sürecini kolaylaştırır.
Bandajınız genellikle ameliyattan iki gün sonra çıkarılır. Ayak parmağınız iyileşene kadar burnu açık ayakkabılar giymeniz ve günlük tuzlu su banyosu yapmanız tavsiye edilebilir. Ayrıca ağrı kesici ilaçlar ve enfeksiyonu önlemek için antibiyotik verilir. Kısmi bir tırnak çıkarma ameliyatından birkaç ay sonra ayak tırnağınız tekrar büyüyecektir.
Tırnak Batması Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Tırnak batması küçük bir sorun görünse de ayak hareketlerini zorlaştıracak ciddi ağrı ve acıya neden olabilir. Batık ayak tırnağının en önemli yan etkisi ise enfeksiyon riskidir. Tırnak batması tedavi edilmezse altta yatan kemiği enfekte ederek ciddi bir kemik enfeksiyonuna yol açabilir.
Özellikle diyabetli ve zayıf kan dolaşımına sahip kişilerde bu yan etkiler daha şiddetli hale gelerek ayaklardaki sinirlere zarar verebilir. Ayaklardaki sinirlerin zarar gördüğü durumlarda küçük bir kesik, sıyrık veya tırnak batması düzgün şekilde iyileşemeyebilir ve farkına bile varmadan enfeksiyon ilerleyebilir. Ayak tırnağı enfeksiyonu, diyabetik ayak yaralarının oluşmasına neden olabilir. Diyabetik ayakta iyileşmesi zor bir yara, doku ölümüne hatta ampütasyona (uzvun kesilmesi) kadar ilerleyen ciddi sonuçlara yol açabilmektedir.
Tırnak batması sorunu yaşıyorsanız ve enfeksiyondan endişe duyuyorsanız doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
Tırnak Batmasına Karşı Alabileceğiniz Önlemler
Alacağınız bazı küçük önlemler tırnak batması riskini önlemeye yardımcı olacaktır. Tırnak batmasından korunmak için ayak tırnaklarınızı düzgün şekilde kestiğinizden emin olun (Resim 3). Ayak tırnaklarınızı düz ve parmak uçlarıyla aynı hizada olacak şekilde kesin.
Diyabetiniz veya ayaklarınıza zayıf kan akışına neden olan bir rahatsızlığınız varsa ayak sağlığınız için düzenli olarak bir uzmana görünün.
Ayak parmaklarınıza çok fazla baskı yapan sıkı ayakkabılar giymek ayak tırnaklarınızın, çevresindeki dokuya doğru büyümesine ve tırnak batmasına neden olabilir. Ayaklarınızda sinir hasarı varsa, ayakkabılarınızın çok sıkı oturup oturmadığını hissedemeyebilirsiniz. Uygun ayakkabı seçimi konusunda ayak sağlığı uzmanınızdan bu konuda destek alabilirsiniz.
Diyabetiniz varsa, ayak tırnaklarınızda batık belirtileri veya diğer ayak problemleri için ayaklarınızı her gün kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
Yaygın bir ayak sağlığı sorunu olan tırnak batması günlük hayatı ve hareketleri etkileyen ciddi ağrı ve acılara neden olabilir. Birçok neden tırnak batmasına yol açabilir. Üstelik, genetik yatkınlığınız varsa tırnak batması sık sık tekrar eder ve aynı anda birden fazla ayak parmağında görülebilir. Tırnak batması nedeniyle yaşam kalitenizin etkilenmemesi ve enfeksiyon gibi daha büyük sorunları önlemek için tırnak batması tedavisinde geç kalmayın.
Tırnak batması tedavisinde yanlış uygulamaların iyileşme sürecini geciktireceğini unutmayın. Ayak parmağınız ve tırnak çevresinde ağrı, kızarıklık, şişlik, hassasiyet gibi tırnak batması belirtileri yaşıyorsanız ve evde uyguladığınız yöntemler fayda sağlamadıysa teşhis ve tedavi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.