Spinal stenoz veya omurilik kanal daralması yaşlanmayla birlikte; omurga eklemlerinin kireçlenmesi, omurga bağlarında kalınlaşma ve disklerin taşması sonucu oluşur. Bu sorunların derecesine ve bir arada görülmesine bağlı olarak ise dar kanal meydana gelir. Daha basit haliyle, bir hortum içerisine atılan iki adet küçük taş sonrası hortumdan akan su miktarının azalması dar kanal oluşumuyla ile benzer bir durumdur. Kanal darlığı belirtileri, darlığın hangi bölgede olduğuna, darlığın derecesine ve hangi sinirlerin etkilendiğine göre farklılık gösterir. Eğer sizlerde bel, boyun, sırt, kol ve bacaklarda ağrı, karıncalanma ve güçsüzlük gibi sorunlar yaşıyorsanız ya da dar kanal hastalığınız varsa bu yazı sizin için hazırlandı.
İçindekiler
- Spinal Stenoz (Dar Kanal) Nedir?
- Kanal Darlığının Belirtileri Nelerdir?
- Spinal Stenoz Risk Faktörleri Nelerdir?
- Spinal Stenoz Nasıl Teşhis Edilir?
- Omurilik Kanal Daralması Tedavi Yöntemleri
- Kanal Darlığı Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri
- Kanal Darlığı Cerrahi Tedavi Seçenekleri
- Robotik Omurga Cerrahisi ile Kanal Darlığı (Dar Kanal) Ameliyatı
- Spinal Stenoz Hakkında Sık Sorulan Sorular
Spinal Stenoz (Dar Kanal) Nedir?
Omurlar, omurilik ve sinir liflerini çevreleyen kemik yapılarıdır. Omuriliği çevreleyen kemikler ve bağ dokularının ortasındaki boşluk “spinal kanal” veya “omurilik kanalı” olarak bilinmektedir.
Spinal stenoz (dar kanal), omurilik kanalının daralmasıyla birlikte sinir kökleri ve omurilik sinir demetinde oluşan sıkışma olarak ifade edilmektedir. En basit haliyle ise omurga bölgesindeki (bir veya daha fazla) kanalın daralmasıdır. Kanal darlığının hangi bölgede ve ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak; bel, boyun, sırt, kol ve bacaklarda ağrı, karıncalanma ve güçsüzlük hissedilmektedir.
Spinal stenoz ileriki yaşlarda oluşabileceği gibi doğuştan da meydana gelebilmektedir. Genç yaşta görülen omurga daralması çoğunlukla doğuştan olan yapısal bozukluklarla ilgilidir. İleriki yaşlarda gelişen omurilik kanal daralması ise; hareketsizlik, ağır işlerde çalışmak, fazla kilo, skolyoz , bel fıtığı , artrit , sigara kullanımı, yaşa bağlı olarak omurga kemiklerini birbirine bağlamakla görevli bağlarda kalınlaşma ve genetik faktörlerle ilişkilidir.
Kadınlara kıyasla erkeklerde iki kat daha fazla görülen spinal stenozda erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Kanal darlığı, genellikle 45-50 yaş üzeri kişilerde oluşmasına rağmen gençlerde de görülmektedir. Gençlerde görülen spinal stenoz; dejeneratif değişiklikler, konjenital omurga deformitesi (travma ve skolyoz gibi), vücuttaki kemik ve kas gelişimini etkileyen genetik hastalıklara bağlı olarak meydana gelebilmektedir.
Kanal darlığı oluştuğu omurga bölgesine göre sınıflandırılmaktadır. Ancak yaygın olarak görülen dar kanal çeşitleri şunlardır:
- Servikal Stenoz: Servikal (boyun) kanal darlığı, omurganın boyun kısmında yer alan omurilik ve sinir liflerinin geçtiği kanalların daralmasıdır.
- Lomber Stenoz: Lomber (bel) kanal darlığı, omurganın sırt alt kısmındaki kanalın daralmasıdır.
Omurilik kanalı veya sinir liflerini çevreleyen kanalların daralması, omurilik sinir kökünün sıkışmasına neden olmaktadır. Bu durum ise sinirlerde yıpranma ve hasara yol açmaktadır.
Kanal Darlığının Belirtileri Nelerdir?
Spinal stenoz her zaman belirti göstermeyebilir. Araştırmalar Emar (MR) ve Bilgisayarlı Tomografi (BT) sonuçlarında belirgin darlık olan kişilerin dahi bazen belirti göstermediklerini ortaya koymaktadır. Ayrıca kanal daralması yavaş ilerleyen bir hastalık olup zamanla kötüleşmektedir.
Kanal darlığı belirtileri darlığın; hangi bölgede olduğuna, derecesine, hangi sinirleri etkilendiğine göre farklılık göstermektedir. Ancak belli başlı dar kanal belirtileri şunlardır;
Servikal (Boyun) Stenoz Belirtileri | Lomber (Bel) Stenoz Belirtileri |
1. El, kol, ayak ve bacakta uyuşma veya karıncalanma | 1. Kalça, ayak ve bacaklarda uyuşma veya karıncalanma |
2. Darlığın artmasına bağlı olarak; el, kol, ayak veya bacaklarda güç kaybının oluşması | 2. Darlığın artmasına bağlı olarak; ayak veya bacaklarda güç kaybının oluşması |
3. Yürüme ve denge sorunları | 3. Uzun süre ayakta kalma ve yürüme sonucu artan ağrılar |
4. Boyun ağrısı | 4. Sırtın alt kısmında veya kalçadan başlayarak ayağa kadar devam eden ağrılar (siyatik) |
5. Kol ve bacak reflekslerinde azalma | 5. Genellikle öne eğilme veya oturma ile hafifleyen ağrı ve kramplar |
6. El becerilerinde azalma (gömlek ilikleme ve ayakkabı bağlamada zorlanma) | 6. Ayaklarda ve bacaklarda kramplara yol açabilecek ağırlık hissi |
7. Mesane veya bağırsak kontrolü kaybı (ağır vakalarda) | 7. Mesane veya bağırsak kontrolü kaybı (ağır vakalarda) |
Spinal Stenoz Risk Faktörleri Nelerdir?
Dar kanal (Spinal Stenoz) hastalığının birçok sebebi olabilir. Ancak kanal daralmasına neden olan bazı risk faktörleri şunlardır;
- Kireçlenmeye bağlı ortaya çıkan kemik uzamaları: Kıkırdak, eklem yüzeylerinde kemiği koruyan bir tabakadır. Kireçlenmeye bağlı kıkırdak kalınlığının azalması kemik yüzeylerinde uzamalara neden olmaktadır. Bu yeni kemik oluşumları ise omurilik sinirlerinin sıkışmasına yol açmaktadır.
- Disk fıtıkları: Omurlar (her iki omur) arasında disk adı verilen ve darbelere karşı koruyucu özelliği olan yastıkçıklar vardır. Yaşlanmayla birlikte bu yastıkçıkların yapıları bozularak içinde bulunan jel kıvamlı içerik omurilik kanalına doğru taşmaktadır. Bu taşma ise omurilik kanalında daralmaya neden olmaktadır.
- Omurga bağlarında kalınlaşma: Kireçlenmeyle birlikte omurgayı bir arada tutan bağlarda kalınlaşma görülmektedir. Bu durum ise omurilik kanalında daralmaya neden olarak sinirleri sıkıştırmaktadır.
- Omurga kırıkları ve yaralanmaları: Omurga kırıkları ve yaralanmalarında kanala doğru kayan kırık parçaları ya da travma kaynaklı yumuşak doku ödemleri kanal daralmasına neden olabilmektedir.
- Omurga kanalı kistleri ve tümörleri: Omurilik kanalı içinde yer kaplayan kist veya tümör gibi oluşumlar, omurilik sinirlerine kalan boşluğun azalmasına yol açabilmektedir.
- Konjenital spinal stenoz: Omurilik kanal darlığı, doğuştan olabileceği gibi doğumsal omurga anormalliklerine (skolyoz gibi) bağlıda gelişebilmektedir.
Spinal Stenoz Nasıl Teşhis Edilir?
Omurilik kanal daralmasının teşhis edilmesi aşamasında;
- Doktorunuz yakınmalarınıza bağlı olarak fiziksel muayenenizi gerçekleştirmektedir.
- Muayenede sırasında; omurganız, beliniz veya kalçanızdaki ağrılı noktalar belirlenerek farklı yönlere eğildiniz de ağrınızın artıp artmadığını kontrol edilmektedir.
- Yürüyüş şekli, denge ve bacak kaslarının gücü değerlendirilmektedir.
Muayene bulguları sonrasında ise doktorunuz tarafından istenilen görüntüleme yöntemlerinin sonuçları değerlendirilmektedir. Bu görüntüleme yöntemleri; Röntgen (Direkt radyografi,) Emar (MR), Bilgisayarlı Tomografi veya BT Myelogramdur (Resim 2).
Doktorunuz görüntüleri değerlendirdikten sonra; muayene bulguları, yaş ve aktivite seviyenize göre en uygun tedavi planını oluşturmaktadır. Kanal Darlığı (Spinal Stenoz) tanı ve tedavi yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız.
Omurilik Kanal Daralması Nasıl Tedavi Edilir?
Dar kanal tedavisinde uygulanacak olan yöntemin belirlenmesi; darlığın bölgesi, derecesi, problemin ciddiyeti ve belirtilerine göre değişiklik gösterir. Orta derece omurilik kanal daralması şikâyet ve belirtileri için doktorunuz tarafından evde uygulanabilecek dar kanal egzersizleri önerilebilir.
Dar kanal egzersizlerinin yetersiz olmaması durumunda fizik tedavi ve ilaç tedavisine başvurulmaktadır. Bu yöntemlerden de fayda görülmemesi halinde epidural enjeksiyonlar gibi girişimsel ağrı tedavileri uygulanmaktadır. Ancak belirtilen tüm tedavi seçeneklerinin yanıt vermediği durumlarda cerrahi tedavi seçeneğine başvurulmaktadır.
Bacaklarda güç kaybı, mesane ve bağırsak kontrolünün sağlanamaması durumunda ise ilk seçenek cerrahi müdahaledir.
Kanal Darlığı Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri
- Ağızdan Kullanılan İlaçlar: Steroid olmayan iltihap ve ağrı kesici ilaçlar. Mide ülseri ve reflü rahatsızlığı olan kişilerin bu ilaçları kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları önerilmektedir.
- Fizik Tedavi: Bel egzersizleri ile bel kaslarının güçlendirilmesi, omurga esnekliğinin ve vücut dengesinin artmasında etkilidir.
- Steroid Enjeksiyonları: Epidural alana uygulanan steroid enjeksiyonları sinir kökü iltihabına bağlı oluşan ağrıları azaltmaktadır. Ancak epidural steroid enjeksiyonlar, yılda en fazla üç veya dört kez yapılmalıdır.
Kanal Darlığı Cerrahi Tedavi Seçenekleri
Sinir Sıkışıklığının Giderilmesi (Vidasız Dar Kanal Hastalığı Ameliyatı): Tek omurga seviyesinde meydana gelen spinal stenozda; darlığa neden olan kemik uzantıları, kalınlaşmış bağlar ve fıtıklaşmış disk yapıları temizlenmektedir.
Vidasız dar kanal ameliyatları; kapalı (ciltten kamera ile girilerek) veya açık olarak gerçekleştirilen cerrahi bir tekniktir. Lokal anestezi ve sedasyon altında yapılan bu teknikte, kanalda daralmaya yol açan bağlar ve bazı kemik çıkıntıları temizlenmektedir. Avantajı, omurganın anatomik yapısının bozulmadan darlığın gideriliyor olması ve hastanın çok ağrısı olmadan aynı gün taburcu olmasıdır. Ayrıca hastaların kısa sürede iş hayatlarına dönmeleri de sağlanmaktadır.
Sinir Sıkışıklığının Giderilmesiyle Birlikte Omurların Birbirine Kaynatılması (Vidalı Dar Kanal Hastalığı Ameliyatı): Omurga boyunca birden fazla bölgede kanal darlığı var ise çıkarılan kemik ve bağlardan dolayı omurganın yapısı bozulmaktadır. Bu nedenle omurların bir arada kalması için vidalama işlemi ile sabitleme yapılmaktadır. Bu sabitleme işlemi ise omurların birbirine kaynamasını sağlamaktadır.
Robotik Omurga Cerrahisi ile Dar Kanal (Kanal Darlığı) Ameliyatı
Robotik omurga cerrahisi; omurga ameliyatlarında felç ve sinir hasarı riskini en aza indirerek ameliyatın yüksek hassasiyet ve güvenilirlikle yapılmasını sağlayan yeni nesil bir teknolojidir. Dar kanal (kanal darlığı) ameliyatı robotik omurga cerrahisi ile yapılabilmektedir. Kullanılan robotik teknoloji sayesinde ameliyat öncesi her hastanın omurga yapısına özel ameliyat planlaması yapılmaktadır. Böylece ameliyat esnasında vidaların %99,5 ve üzeri doğruluk ile omurgaya yerleştirilmesi sağlanmaktadır.
Robotik dar kanal ameliyatlarının bir kısmında, vücut dokularında en az hasar oluşturması hedeflenmekte ve cerrahi işlem küçük kesiler (minimal invaziv) ile gerçekleştirilebilmektedir. Minimal invaziv yöntemle gerçekleştirilen robotik dar kanal ameliyatlarında hem vidalama hem de sinir gevşetme işlemi yapılabilmektedir.
Robotik sistemlerin yardımı ile yapılan kanal darlığı ameliyatının avantajlarından bazıları şunlardır:
- Ameliyat öncesi planlama ile hasta anatomisine en uygun şekilde ameliyat gerçekleştirilmektedir.
- Ameliyat esnasında vida gibi cerrahi implantlar dar bir kemik kanal içerisinde en doğru ve hassas şekilde omurgaya yerleştirilmektedir.
- Omurgaya yerleştirilen vidaların konumlandırılması gibi işlemler ameliyat esnasında 3 boyutlu (3D) görüntüleme ile eş zamanlı olarak takip edilmektedir. Böylece ameliyat esnasında ortaya çıkabilecek hata payı en aza indirilmektedir.
- Ameliyat sonrası hastalar daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme süreci yaşamaktadır.
Dünyanın sayılı ve modern sağlık merkezlerinde gerçekleştirilen Robotik Dar Kanal Ameliyatları Türkiye’de ilk kez Bursa Turan & Turan Kemik Kas Eklem Sağlığı Merkezimizde uygulanmaya başlamıştır. Robotik omurga cerrahisi ile kanal darlığı ameliyatı hakkında ayrıntılı bilgi için bize ulaşabilir ve merak ettiklerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.
Spinal Stenoz Hakkında Sık Sorulan Sorular
Dar kanal hastalığında ne zaman cerrahi tedavi düşünülür?
Kanal darlığı ameliyatı, diğer tedavi yöntemlerinin (ilaç kullanımı, fizik tedavi, vd.) yeterli olmadığı durumlarda uygulanmalıdır. Ancak bazı durumlar ilk seçenek olarak uygulanır. Bunlar;
- Belirtilere bağlı olarak kişinin yaşam kalitesinin azalması,
- Yürüyüş mesafesinin ileri derecede kısıtlanması,
- Ayakta kalabilme süresinde azalma,
- Mesane ve bağırsak kontrolü kaybı ve/veya cinsel problemler,
- Bacaklarda güç kaybıdır.
Spinal stenoz tedavi edilmezse ne olur?
Kanal darlığının tedavi edilmemesine bağlı olarak yaşanabilecek belli başlı sorunlar şu şekildedir;
- Dar kanal hastalığının tedavi edilmediği durumlarda ağrı ve diğer belirtiler devam etmektedir.
- Boyun bölgesinde görülen dar kanal; kol ve bacaklarda ağrı, bel bölgesindeki dar kanal ise bacaklarda güç kaybı, hissizlik ve denge bozuklukları gibi şikâyetlere neden olmaktadır.
- Spinal stenoza bağlı olarak zaman içerisinde artan daralma bireylerde idrar ve dışkı tutamama gibi sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.
- Dar kanal hastalığı genellikle kalıcı felce neden olmamaktadır. Ancak sinir köklerinin uzun süre sıkışması ve baskı altında kalması sonucunda sinir kökünün çalıştırdığı kaslarda kısmi felç durumu görülebilmektedir. Spinal Stenoz (Dar Kanal) tanı ve tedavi yöntemleri hakkında daha detaylı bilgi almak için iletişime geçiniz.
Kanal Darlığı Ağrılarında Evde Uygulanabilecek Yöntemler Nelerdir?
- Sıcak Uygulama: Eklem kireçlenmesinde tercih edilebilecek bir tedavi yöntemidir. Sıcak uygulama bölgedeki kan akımını hızlandırarak kas gevşemesi sağlamaktadır. Kas gevşemesi ile birlikte kireçlenmiş olan eklemlerdeki ağrı azalmaktadır. Ancak sıcak uygulama sırasında cildinizi yakmamaya özen göstermeniz önemlidir.
- Soğuk Uygulama: Eğer sıcak uygulama ile ağrılarınızda bir hafifleme olmuyorsa soğuk uygulama yöntemine de başvurulmaktadır. Ağrıyan bölgeye 20 dakika boyunca soğuk uygulandıktan sonra 20 dakika ara verilmelidir. Soğuk uygulama; şişlik gerginlik ve iltihap dokusunun azaltılmasında etkilidir.
- Dar kanal Egzersizleri: Bel bölgesindeki kasların güçlendirilmesi omurganın daha iyi desteklenmesini sağlayarak omurganın esneklik ve denge kazanmasına yardımcı olmaktadır.
Dar Kanal İyileşir Mi?
Kanal Daralması Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Spinal Stenoz Ameliyatı Sonrası İyileşme Ne Kadar Sürer?
Dar Kanal Ameliyatından Sonrası Ne Kadar Sürede İşe Dönebilirim?
Spinal Stenoz (Dar Kanal) tanı ve tedavi yöntemleri hakkında daha detaylı bilgi almak için iletişime geçiniz.
Hastam 3 ü kez belfıtığı ameliyatı Oldu 8 tane platin takıldı fakat bacak ağrısı çok siz ne önerirsiniz saygılarımı sunarım
Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Sağlık probleminiz ve tedaviniz ile ilgili doğru bilgilendirme sağlayabilmemiz için mutlaka yakın tarihe ait tetkiklerini değerlendirmemiz gerekiyor. Tetkiklerinizi 0532 499 77 44 numaralı hattımızdan bizimle paylaşmanız durumda değerlendirme sağlayıp durumunuz ile ilgili daha detaylı bilgi verebiliriz. Sağlıklı günler dileriz…
Merhaba ben on gün önce bel fıtığı ,daralma kireçleme ve bel kaymasından ameliyat oldum evde üç çocuğum var kendimi ayakta durarak ve bikaç kez de ağır kaldırarak yordum şu an sırtımda ağır bir yük varmış gibi hissediyorum yara kenarında üst bölgemde şişlik oluştu korkmalımıyım üşütmüşmüyüm acaba kontrolüme on gün daha var
Merhaba Derya Hanım Ameliyat sonrası dönemde ağır kaldırma ve uzun süre ayakta durma, iyileşme sürecinizi olumsuz etkileyebilir ve komplikasyonlara yol açabilir. Yara kenarında şişlik ve ağır yük hissi, bir enfeksiyon veya diğer potansiyel sorunların belirtileri olabilir. Bu nedenle, en kısa sürede ameliyatı yapan doktorunuzla iletişime geçmeniz önemlidir. Doktorunuza yaşadığınız semptomları detaylı bir şekilde açıklamalısınız. Doktorunuz ameliyat sürecini ve sonrasını en iyi bilen kişidir ve size en uygun tedaviyi önerebilir. Bu yüzden, şu anda yaşadığınız sorunları mümkün olan en kısa sürede doktorunuzla paylaşmanız önemlidir. Kemik, eklem ve kas problemleriniz ile ilgili her türlü sorun ve sorularınız için bizimle dilediğiniz zaman 0532 499 77 44 numaralı hattımızdan iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz…
2022 Aralık ayın 7 sinde kanal daralmasidan ameliyat oldum belime 8kiz biletin taktılar ama dünyam karardı aman Allah im ağrılarım bir türlü durmuyor belim sol bacağım belimden aşağıya kadar bazı gece iç uyumadan sabah oluyor bunun çaresi varımdır yalvarıyorum beni aydınlatır mısınız
Merhaba Hürmüz Bey, öncelikle geçmiş olsun. Size yardımcı olmak isteriz. Sağlık probleminiz ve tedaviniz ile ilgili sizi bilgilendirebilmemiz için yakın zamana ait tetkiklerinizi değerlendirmemiz gerekiyor. Tetkiklerinizi 0532 499 77 44 numaralı hattımızdan bizimle paylaşmanız durumda değerlendirme sağlayıp durumunuz ile ilgili daha detaylı bilgi verebiliriz.
Sağlıcakla kalın, en iyi dileklerimizle…
Merhaba bende 1 buçuk ay önce ameliyat olsun 5 vida kireçlenme ve sağlı sollu gıdıklarım alındı ağrılarım çok beni aydınlatırmısınız daha ne kadar sürecek sgrilarim
Merhaba öncelikle geçmiş olsun Saliha Hanım. Ameliyat sonrası ağrı ve iyileşme süreci her hastada farklılık gösterebilir. Burada yapılan ameliyat, ameliyatta kullanılan teknikler ve hastanın genel sağlık durumu önemli bir rol oynar. Sizi daha detaylı bilgilendirmek isteriz. Bize dilediğiniz zaman 0532 499 77 44 numaralı hattımızdan ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.
Lomber lordozda düzleşme izlenmiştir.
Vertebra korpus köşelerinde sivrileşme izlenmiştir
Vertebra korpus kortikomeduller sinyal intensteleri heterojendir
L5 vertebra korpusunda yükseklik kaybı izlendi.
Vertebra korpus anteriordan posteriora doğru uzanan lineer tarzda hipointens sinyal görünüm izlendi ( old fraktür sonrası görünüm ? ).
Disklerde dejeneratif değişimler ( hidrasyon kaybı, anüler yırtık, schmorl nodül ) izlenmiştir.
L2-L3 vertebra arası diskte protrüze disk görünüm izlendi.
L3-L4 vertebra arası diskte protrüze disk görünüm izlendi.
L4-L5 vertebra arası diskte geniş tabanlı santral dural keseye ve nöral foramenlere bası oluşturan disk bulgingi görünümü izlenmiştir.Bu düzeyde spinal kanalda belirgin darlık izlenmiştir.
L5-S1 vertebra arası diskte nöral foramenlere ve dural keseye hafif bası oluşturan geniş tabanlı disk bulging görünüm izlendi.
Pedinküler simetrik interpedinküler mesafe
Merhaba Züleyha Hanım, öncelikle geçmiş olsun. MR rapor sonucunuzu paylaştınız fakat durumunuz ile ilgili doğru tanı koyabilme ve detaylı inceleme sağlayabilmemiz için MR görüntülerinizi 3 boyutlu olarak değerlendirme sağlamamız gerekiyor. Bunun için MR görüntülerinizi e-nabızdan dosya olarak indirip bize gönderebilir misiniz? E-nabız giriş bilgilerinizi 0532 499 77 44 numaralı Whatsapp hattımızdan iletmeniz durumda biz de buradan giriş sağlayıp size geri dönüş sağlayabiliriz.
Sonuç ve Öneriler
LOMBER SPİNAL MR
Lomber lordoz doğaldır
Vertebra korpus yükseklikleri normaldir.
L4-5, L5-S1 düzeylerinde disk sinyal intensiteleri azalmıştır.
L5-S1 düzeyinde disk mesafesi daralmıştır.
L3-4 düzeyinde minimal disk taşması izlenmiştir.
L4-5, L5-S1 düzeylerinde diffüz disk taşması mevcuttur. Dural kese basılıdır. Sol nöral foramen basılıdır. Spinal kanal çapları normaldir.
L1-2, L2-3 intervertebral diskleri normal konfigürasyonda olup herniasyon ya da protrüzyon saptanmamıştır. Anterior epidural mesafe ve nöral foramenler açıktır. Tekal keseye bası izlenmemiştir. Sinir kökleri serbesttir.
Spinal kanal normal genişliktedir.
Spinal kord’un inceleme alanındaki kesimleri normal sinyalde izlenmektedir.
Spinal kitle saptanmamıştır.
Doktorum ameliyat önerdi sizin önerilerinizi alabilir miyim
Merhaba Fatma Hanım, öncelikle geçmiş olsun. MR rapor sonucunuzu paylaştınız fakat durumunuz ile ilgili doğru tanı koyabilme ve detaylı inceleme sağlayabilmemiz için MR görüntülerinizi 3 boyutlu olarak değerlendirme sağlamamız gerekiyor. Bunun için MR görüntülerinizi e-nabızdan dosya olarak indirip bize gönderebilir misiniz? E-nabız giriş bilgilerinizi 0532 499 77 44 numaralı Whatsapp hattımızdan iletmeniz durumda biz de buradan giriş sağlayıp size geri dönüş sağlayabiliriz. Sağlıcakla kalın…
Merhaba sayın hocam ben altı gün evvel lomber dar kanal ameliyatı oldum altı platin takıldı ameliyat öncesi sol ayağım kasılıp uyuşma yapıyordu ameliyat sonrası sol ayağım mükemmel sadece sağ ayağıAyağımın topu uyuşuk sağ diz kapağımın altı karıncalanma yiyor uyuşuk ve ayak baldırımda sancılarım var ağrılarım oluyor tabii ki ama hepsi sağ ayağımda bunlar normal midir geçici midir ne kadar sürer beni bilgilendirirseniz çok memnun olurum Saygılarımla
Merhaba Mahmut Bey öncelikle geçmiş olsun. Size yardımcı olmak isteriz. Sağlık durumunuz ile ilgili sizi doğru bilgilendirebilmemiz için yakın zamana ait çektirmiş olduğunuz tetkiklerinizi bizimle 0532 499 77 44 numaralı hattımızdan paylaşmanız durumda değerlendirme sağlayıp durumunuz ile ilgili daha detaylı bilgi verebiliriz. Sağlıklı günler dileriz.
Mrh hocam ben agustosda bel fıtıgı kapalı endoskopik amelıyatı oldum fakat kulladıgım ilaclar bittikten sonra agrılarım cok kötü şekilde geri geldi sag bacagım dizim kaval kemigim cok agrıyor dız altında uyuşma karıncalamalar oluyor oksürüp hapşırdıgımda bacagımın sag tarafını tutuyorum Dizimin altında cekilmler oluyor hocam emarlarım var elimde size gondereyim yardımcı olursanız cok sevinirim bıktım agrı kesici icmekten
Merhaba Nuran Hanım öncelikle geçmiş olsun. Size yardımcı olmak isteriz. Sağlık durumunuz ile ilgili sizi doğru bilgilendirebilmemiz için yakın zamana ait çektirmiş olduğunuz tetkiklerinizi bizimle 0532 499 77 44 numaralı hattımızdan paylaşmanız durumda değerlendirme sağlayıp durumunuz ile ilgili daha detaylı bilgi verebiliriz. Sağlıklı günler dileriz.
Mrh hocam agutosta bel fıtıgı kapalı ameliyat oldum fakat iki hafta sonra cok kotü şekide geldi agrılar endeskopi ameliyatı bacagımın sag tarafı belım dizim kaval kemigim cok kötü agrıyor dizimin altına uyuşma karıncalanmalar var öksürükken bıle bacagımı tutuyorum bıktım agrı kesici icmekten
Mrh hocam agutosta bel fıtıgı kapalı ameliyat oldum fakat iki hafta sonra cok kotü şekide geldi agrılar endeskopi ameliyatı bacagımın sag tarafı belım dizim kaval kemigim cok kötü agrıyor dizimin altına uyuşma karıncalanmalar var öksürükken bıle bacagımı tutuyorum bıktım agrı kesici icmekten Emarlarımı gonderiyorum
Hocam merhaba iyi günlerr benim sol bacağimda kalcamdan başlayarak ağri diz altindan başlayan karincalanma va ağrim var ayak baş parmağimda uyuşma var iki tane emarim var emarda doktorlar kanal darliği var diyor ameliyat olmaktan korkuyorum ameliyatsiz cözümü varmi teşekür ederim saglikli günler diliyorum burada bulunan herkeze cokkk geçmiş olsun
Merhaba Erdal Bey öncelikle geçmiş olsun. Dar kanal tedavisinde uygulanacak olan yöntemin belirlenmesi; darlığın bölgesi, derecesi, problemin ciddiyeti ve belirtilerine göre değişiklik gösterir. Orta derece omurilik kanal daralması şikâyet ve belirtileri için doktorunuz tarafından evde uygulanabilecek dar kanal egzersizleri önerilebilir.
Dar kanal egzersizlerinin yetersiz olması durumunda fizik tedavi ve ilaç tedavisine başvurulmaktadır. Bu yöntemlerden de fayda görülmemesi halinde epidural enjeksiyonlar gibi girişimsel ağrı tedavileri uygulanmaktadır. Ancak belirtilen tüm tedavi seçeneklerinin yanıt vermediği durumlarda cerrahi tedavi seçeneğine başvurulmaktadır. Durumunu ve tedaviniz ile ilgili doğru bilgilendirme sağlayabilmemiz için yakın zamana ait MR görüntülerinizi 0532 499 77 44 numaralı hattımızdan bizimle paylaşmanız durumunda değerlendirme sağlayıp sizi bilgilendirebiliriz. Sağlıcakla kalın.
Hocam merhaba adnan menderes üniversitesi hastanesinde gitim tespit edilen omurilik kanal daralması dediler nerüda 3 lük kullanıyorum sabah akşam çok zor durumdayım yürüyorum dengemi kaybediyorum ne yapmam gerekiyor lütfen yardım edin kaslarımı güçlendirmek için ne yapmam gerekiyor
Merhaba Gönül Hanım öncelikle geçmiş olsun. Size yardımcı olmak isteriz. Sağlık probleminiz ve tedaviniz ile ilgili sizi bilgilendirebilmemiz için tetkiklerinizi değerlendirmemiz gerekiyor. Yakın zamana ait yaptırmış olduğunuz tetkiklerinizi değerlendirebilmemiz için 0532 499 77 44 numaralı hattımızdan bizimle paylaşabilirsiniz. Sağlıcakla kalın..
Hocam merhaba ben 1987 yılından 1997 yılı arası 4 defa bel fıtığı ameliyatı geçirdim ilk ameliyatımı İstanbul cerrah paşa üniversite hasretinde oldum sonra üç ameliyatında mersinde ssk hastanesinde oldum 1997 den 2022yılının kasım ayına kadar bir sıkıntım yoktu 2022 kasım ayında buzda kayıp düştüm sol bacağımda ağrı oluştu çok şiddetli değildi ayakta çok durursam yol yürürsem sabacağımın diz altı topuk arası üşüme ve hafif ağrı sürekli oluyordu 21 gün fizik tedavi gördüm geçmedi sonra ameliyata karar verildi kanal daralması ameliyatı oldum samsun da ve ağrılarım geçmişti 2024 şubat ayının 2 sinde sabah yataktan kalktım yine sol bacağımda o eski ağrı tekrarladı çokta dikkat ediyordum ağır hiç bir şey kaldırmıyordum oturmama kalkmama dikkat ettiğim halde ne oldu anlamadım şimdi yine ameliyat diyorlar pilatin takılması lazım diyorlar bende Google dan araştır dim beline pilatin takılıp da memnun olan kimseye rastlamadım sizi tavsiye ettiler yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba Hüseyin Bey öncelikle geçmiş olsun. Size yardımcı olmak isteriz. Fakat tedaviniz için yakın zamana ait tetkiklerinizi değerlendirmemiz gerekir. Tetkiklerinizi 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan bizimle paylaşmanız durumunda inceleme sağlayıp tedaviniz ile ilgi sizi bilgilendirebiliriz. Sağlıcakla kalın.
İyi akşamlar hocam iki yıl önce bel kayması ve dar kanaldan platinli ameliyat oldum işyerinde düştüm yedi aydır doktor doktor geziyorum platinlerin gevsedigini ve uçlarının dışarı çıktığını söylediler sorum şu ki gevşemiş platin bu kadar ciddi ağrı yapar mı
Merhabalar Zübeyde Hanım Öncelikle geçmiş olsun. Gevşemiş platinler, özellikle çevresindeki dokulara baskı yaparak ciddi ağrılara neden olabilir. Bu tür durumlar genellikle dikkatlice değerlendirilmelidir. En doğru bilgi ve tedavi için sizlere yardımcı olmak isteriz.Detaylı bilgi almak için bizlerle dilediğiniz zaman 0532 499 77 44 numaralı hattımızdan iletişime geçebilirsiniz. Sağlıcakla kalın.
Merhaba hocam annem 71 yaşında bel kaymasi ve daralma var çarşamba günü ameliyat olcak ne kadar sürede iyileşme olur dikkat etmesi gerekenler nedir ameliyattan sonra
Merhaba Gülşah Hanım öncelikle geçmiş olsun. Anladığımız kadarıyla annenizin ameliyatı farklı bir merkezde yapılacak. Uygulanacak ameliyat içeriği hakkında tam bilgiye sağıp olmadığımız için bu süreci doktorunuz ile görüşme sağlamanız daha doğru olacaktır. Ortopedi alanında yaşamış olduğunuz şikayetleriniz ve tedaviniz için bizlerde size her zaman yardımcı olmak isteriz. Dilediğiniz zaman 0532 499 77 44 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sağlıcakla kalın.