Doğrulanmış İçerik
Bu içerik Dr. Adem Karaca tarafından incelenmiş ve doğrulanmıştır.
İskelet sistemimizdeki kaslar, hareket etmemizi sağlayan ipliksi liflerden oluşuyor. Vücudumuzdaki her kas, esneme kabiliyetine sahiptir. Ancak kaslar esnekliğini kaybedebilir veya ani ve yanlış hareketler sonucu kas yırtılması veya halk arasında bilinen adıyla kas çekilmesine veya kas gerilmesine yol açabilir.
Kas yırtılmaları tedavi edilmediğinde kişilerin günlük hareket ve aktivitelerini kısıtlayabilecek belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Ancak kas yırtılması belirtilerinin erken dönemde fark edilmesi, yırtığın derecesinin ilerlemesini engelleyerek, ameliyat dışı tedavi seçeneklerinin uygulanabilmesine olanak sağlamaktadır.
Bu yazımızda, kas yırtılması nedir? Belirtileri nelerdir? Kas yırtılması nasıl geçer? Kas yırtılması ne kadar sürede iyileşir? Sorularının cevapları bulabilir ve daha fazlası için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
İçindekiler:
- Kas Yırtılması Nedir?
- Kas Yırtılması Belirtileri: Kas Yırtılması Nasıl Anlaşılır?
- Kas Yırtılması Neden Olur?
- Kas Yırtılması Nasıl Teşhis Edilir?
- Kas Yırtılması Tedavisi
- Kas Yırtılması Ameliyatı
Kas Yırtılması Nedir?
Bir kasın veya ona bağlı tendonların gerilmesi veya yırtılması “kas yırtılması” olarak ifade edilmektedir. Kas veya tendonun aşırı gerilmesi genellikle küçük yaralanmalara bağlı olarak görülmektedir. Ancak ciddi boyuttaki yaralanmalar tendonların ve kas liflerinin kısmen veya tamamıyla yırtılması ile sonuçlanabilmektedir.
Kas yırtılması, kas lifinde oluşan hasarın ciddiyetine bağlı olarak 3 dereceye ayrılmaktadır. Yırtığın şiddeti ise kişilerde oluşan hareket ve güç kaybına göre değerlendirilmektedir. Kas yırtılmaları aşağıdaki şekilde derecelendirilmektedir.
I. Derece
Kas liflerinin %5’inden azında gerilme veya yırtılma oluşmaktadır. Hasar gören kas hassas ve ağrılı olmasına rağmen hareket ve güç kaybı minimum düzeydedir.
II. Derece
Daha fazla sayıda kas lifinin hasar gördüğü ancak kasın tamamen yırtılmadığı durumdur. Ayrıca hasar gören kasta; hafif şişlik, gözle görülür güç kaybı ve bazen de morarma ortaya çıkmaktadır.
III. Derece
Bir kas veya tendonun tamamen yırtıldığı ciddi hasarlardır. Bazen bir tendon koparken patlama hissine neden olabilir veya bir kas iki ayrı parçaya ayrılabilmektedir. Bu tip yırtıklar kas fonksiyonunun tamamen kaybedilmesinin yanı sıra yırtığın oluştuğu bölgede; ağrı, şişlik, hassasiyet ve renk bozulmasına neden olmaktadır.
Peki, kas yırtılması çoğunlukla vücudumuzun hangi bölgesinde görülmektedir? Kas yırtılması çoğunlukla; omuz bölgesinde, boyun, bel ve uyluğun arkasında bulunan hamstring kasında meydana gelmekte olup belirtileri ve tedavi seçenekleri farklılık göstermektedir.
Kas Yırtılması Belirtileri: Kas Yırtılması Nasıl Anlaşılır?
Kas yırtılması belirtileri çoğu kişide benzer yakınmalara yol açmaktadır. Ancak yırtığın derecesine göre bu belirtiler daha şiddetli olabilmektedir.
Kas yırtılması belirtileri aşağıda sıralanmıştır:
- Yırtığın oluştuğu kasta ağrı ve hassasiyet
- Yırtılan kasın olduğu bölgede şişlik veya renk değişikliği
- Günlük aktiviteler sırasında hareketlerde kısıtlılık
- Kas spazmları veya kramplar
- Kas gücünde azalma, kas fonksiyonunun tamamen kaybedilmesi
- Yırtığın oluştuğu kas bölgesinde çukurlaşma veya boşluk
Birçok kişi kas yırtılması belirtilerini pek ciddiye almasa da ileri derecedeki yırtılmaların kas fonksiyonunda kalıcı bir hasara neden olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle kas yırtılması belirtilerinin dikkate alınması ve gecikmeden tedaviye başvurulması önemlidir.
Kas Yırtılması Neden Olur?
Kas yırtılmaları genellikle ani ve beklenmedik bir anda ortaya çıkmaktadır. Ancak günlük yaşamdaki başka durumlarda da kas yırtılması meydana gelebilir. Kas yırtılmasına neden olan diğer durumlar aşağıdaki gibidir:
- İş veya spor aktiviteleri sırasında aynı hareketlerin tekrarlanması yani kasın aşırı kullanımı,
- Egzersiz ve spor aktivitesi öncesi yeterince ısınmamak veya germe egzersizlerini yapmamak. Unutmayın ki egzersiz veya spor aktivitelerinden önce doğru ısınma ve germe hareketlerinin yapılması, kasların esnekliğinin arttırılması ve ısınması için oldukça önemlidir.
- Kaza veya travmalar,
- Hareketsiz yaşam veya çalışma tarzı nedeniyle kasların daha gergin olması yani esnekliğini yitirmesi de kas yırtılmasının nedenleri arasındadır.
Örneğin; merdiven inip çıkarken, takılıp tökezlediğimizde veya herhangi bir günlük aktivitemiz esnasındaki çok basit eylemlerden kaynaklı olarak da kas yırtılmaları görülebilmektedir. Bunun temel nedeni ise hareketsizlik nedeniyle kasların esnekliğini kaybetmesidir.
Kas Yırtılması Nasıl Teşhis Edilir?
Kas yırtılmaları genellikle bir fiziksel aktiveye bağlı görüldüğü için bu duruma neyin yol açtığını bilmek önemlidir. Bu nedenle kas yırtılmasının teşhisi için ilk olarak ortopedi doktorunuz tarafından sizlere; ne tür bir aktivite sırasında belirtilerin ortaya çıktığına dair bazı sorular yöneltilmektedir.
Doktorunuz gerekli soruların cevabını aldıktan sonra; kas hassasiyeti, spazm, şişlik, kas gücünde azalma veya hareketlerde herhangi bir zorluk yaşayıp yaşamadığınızı belirlemek için fizik muayene gerçekleştirmektedir.
Ayrıca yakın zamanda ateş, kilo kaybı, bacak uyuşması, idrar veya mesane problemleri veya daha ciddi bir tıbbi soruna işaret edebilecek diğer belirtilerin olup olmadığı da kontrol edilmektedir.
Muayene sonrasında ise röntgen, ultrason ve MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme) tetkikleri ile kas yapısı görüntülenerek yırtılmanın şiddeti belirlenmektedir. Bu radyolojik görüntüleme yöntemleri ayrıca yaralanmanızın tendonlar veya bağlar gibi diğer dokulara zarar verip vermediğinin görülmesine de yardımcı olacaktır. Test sonuçlarına göre doktorunuz doğru ve etkin kas yırtılması tedavisi için sizleri yönlendirecektir.
Kas Yırtılması Tedavisi
Kas yırtılması tedavisinde uygulanacak olan yönteme kas veya tendondaki yırtığın derecesine göre karar verilmektedir. Hafif dereceli yırtıklarda ameliyat dışı tedavi seçenekleri uygulanabilirken ileri derecedeki kas yırtıklarında cerrahi işlem gerekebilmektedir.
Kas Yırtılmasında Ameliyatsız Tedavi Seçenekleri
Birinci ve ikinci derece kas yırtılmaları; başlangıçtadinlenme, buz uygulaması, bandaj ve yüksekte dinlendirmeden oluşan RICE yöntemi ile tedavi edilebilmektedir.
RICE yönteminin uygulanması şu şekildedir:
- Ağrıya, şişliğe veya rahatsızlığa neden olan aktivitelerden kaçının.
- Kas yırtılmasının gerçekleştiği ilk gün her saat başı 15-20 dakika boyunca beze sarılmış bir buz torbası ile soğuk kompres uygulayın. İkinci ve üçüncü gün ise her üç ila dört saatte bir buz torbası uygulamaya devam edebilirsiniz (Resim 4).
Buz kompresi bölgenin şişmesini engelleyerek kasın daha çabuk iyileşmesine destekte bulunmaktadır. Ancak buz torbasını bir havlu veya beze sararak uygulamanız önerilmektedir.
- Şişliği azaltmak için yaralanma esnasında etkilenen kasın elastik bir bandajla sarılması da etkili bir yöntemdir. Bu yöntem şişlik oluşumunu azaltmaktadır. Ancak kan akışının engellenmemesi için bandajın çok sıkı olmamasına özen gösterilmelidir. Ayrıca ağrı artıyor ve şişlik devam ediyorsa elastik bandajın çıkarılması gerekmektedir.
- Kasta yaralanma yaşadığınız bacağınızı veya kolunuzu yukarıda kalp hizanızın üstünde tutun. Örneğin, bacağınızda oluşan kas yırtılmalarında bacağınızın altına birkaç tane yastık yerleştirerek etkilenen bölgeyi yüksekte tutabilirsiniz.
Yukarıda belirtilen yöntemlerin yanı sıra ağrı oluştuğunda, ortopedi doktorunuz tarafından verilen ağrı kesici ilaçları kullanabilirsiniz. İstirahat döneminden sonra doktorunuzun önerisi doğrultusunda fizik tedavi programına başlayabilirsiniz.
Kas Yırtılması Ameliyatı
Ameliyat dışı tedavi yöntemlerinin etkili olmadığı durumlarda ve üçüncü derece kas yırtılmalarında, kasın onarılması için kas yırtılması ameliyatı gerekebilmektedir.
Kas yırtılması ameliyatında artoskopik yani kapalı cerrahi etkili bir çözümdür; ancak bazı durumlarda açık cerrahiye de ihtiyaç duyulabilir. Bu aşamada ortopedi doktorunuz sizler için en uygun ameliyat seçeneği hakkında bilgi verecektir.
Kas Yırtılması Ne Kadar Sürede İyileşir?
Kas yırtılmasının ne kadar sürede iyileşeceği, yaralanmanın yerine ve ciddiyetine bağlıdır. Sırtta meydana gelen hafif dereceli yırtıklar genellikle 1 ila 2 hafta içinde iyileşmekte ve belirtileri 4 ila 6 hafta içinde tamamen kaybolmaktadır.
Bacaklardaki hafif veya orta dereceli yırtıkların iyileşmesi ise 8 ila 10 hafta veya daha fazla sürebilmektedir. Ancak şiddetli (III. derece) kas yırtılması belirtileri, yırtılan kas ameliyat olana kadar sürebilmektedir.
Kas Yırtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Kas yırtılması tedavi edilmezse, oluşan yırtık büyüyerek hareket kısıtlılığı ve güç kaybına sebep olabilmektedir. Bu nedenle kas yırtılması belirtilerinin erken dönemde yani yırtığın derecesi artmadan teşhis edilmesi, hem ileride oluşabilecek daha büyük sorunların engellenmesi hem de ameliyat dışı tedavi seçeneklerinin değerlendirilebilmesi için önemlidir.
Eğer sizde kas yırtılması belirtilerinden herhangi birini yaşıyorsanız; vakit kaybetmeden ortopedi doktoruna başvurmanız, sağlıklı ve özgür hareket edebilmeniz için önemlidir. Kas yırtılması tanı ve tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşabilir; sorularınızı sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.
benim kolumda var kas yırtılması dokturada gittim ağrı azaldı fakat uyuşma oluyor bunun nedenini öğrene bilirmiyim ve nasıl gecer
Merhaba İlknur Hanım öncelikle geçmiş olsun. Kas yırtılmaları genellikle ağrı, şişlik ve bazen de uyuşma gibi belirtilerle kendini gösterir. Uyuşma hissi, kas yırtılmasının yanı sıra birkaç farklı neden olabilir. Kas yırtılmaları sinirleri etkileyebilir, özellikle sinirlerin geçtiği bölgelerde bir şişlik veya iltihap oluşmuşsa. Bu da uyuşma ve karıncalanma hissine yol açabilir. Uyuşma devam ediyorsa, bu durumu doktorunla tekrar görüşmek iyi olur. Doktorun, uyuşmanın nedenini belirlemek ve uygun tedavi yöntemlerini önermek için bazı ek tetkikler yapması gerekebilir. Size bizlerde yardımcı olmak isteriz. Dilediğiniz zaman 0532 499 77 44 numaralı hattımızdan bize ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.
merhaba, geçen hafta çarşamba baldırımda 1.derece yırtık oluştu.Her gün buz uygulaması ve 4.günden sonra kuvvet egzersizlerine başladım.Bu pazar yani yarın da maçım var ,Agrı ve hareket kaybım 0 denilebilir fakat hala parmak ucuna çıktıgımda ve esnetme yaparken kasın kasılması ve esnemesini tam hissedemiyorum (%40 hissedebiliyorum.)Yarınki maçımda oynasam bir problem olur mu? Teşekkürler.
Merhaba Ahmet Bey öncelikle geçmiş olsun. Dizinizin durumunu değerlendirmeden bilgilendirme sağlamamız doğru olmaz. Durumunuz ile ilgili size yardımcı olabilmemiz için yakın zamana ait çekilmiş olan mr görüntülerinizi 0532 499 77 44 numaralı hattımızdan bizimle paylaşmanız durumunda değerlendirme sağlayıp sizi bilgilendirebiliriz. Sağlıcakla kalın.
merhaba 16 kasım cumartesi günü bacağımda kas yırtılması oldu, tabanca gibi patladı ortopedi polikiliniğine gittim doktor yarım alçı yaptırdı 6. gün hala ayağımı basamıyorum, sandalyeye oturamıyorum.
kas yırtığı alçıya alınırmı
Merhaba Adem Bey geçmiş olsun. Kas yırtıkları genellikle alçı ile tedavi edilmez; daha çok istirahat, bandajlama, soğuk uygulama ve fizik tedavi yöntemleriyle iyileşme sağlanır. Ancak doktorunuz alçı uyguladıysa, yırtığın şiddetini ve bacağın hareketsiz kalması gerekliliğini göz önünde bulundurmuş olabilir.Kas yırtığının şiddeti, yırtılan kasın türü, tedaviye verilen yanıt ve kişinin genel sağlık durumu iyileşme sürecini etkileyen faktörlerdir. Bazı hastalar daha hızlı iyileşirken, bazıları daha uzun sürede eski fonksiyonlarına kavuşabilir. Kasın tamamen iyileşmesi genellikle birkaç hafta sürebilir, ancak bu süreç sabır gerektirir.Detaylı görüşme için bizimle 0532 499 77 44 numaralı hattan iletişime geçin. Sağlıklı günler dilerim…
Turan hocam merhaba iyi günler diz kapağımın altında şişlik ve yürümekte zorlanma şikayeti ile mr çektirdim
“ACL liflerinde T2 ve hiperintens minimal sinyal artisi izlenmektedir (grade 1 strain)” bulgusuna rastlandı. Doktorum diclomec iğne yazdı 10 adet hepsini olmama rağmen hala yürümekte zorlanma ve hafif aksama mevcut. Ocak ayının başında yetişmem gereken çok önemli bir spor mülakatım var sizce yetirince süre var mı vede önerebileceğiniz bir tavsiyeniz var mı acaba şuan 10 gün geçti ve toparlama söz konusu değil şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Turan bey, iyi günler. Dizimde yürürken zorlanma ve ağrı şikayeti ile mr çektirdim . “ACL liflerinde T2 ve hiperintens minimal sinyal artisi izlenmektedir (grade 1 strain)” bulgusuna rastlandı. Doktorum 10 adet Diclomec iğne yazdı iğnelerim bitmiş olmasına rağmen hâlâ yürürken dizmde ağırlık hissi ve hafif aksama mevcut yaralanmanın üzerinden 10 gün geçti. Ocak ayının başında çok önemli bir spor mülakatım var sizce yetişe bilir miyim tavsiye edeceğiniz bir şey var mı acaba şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Turan bey iyi günler. Dizimde yürürken zorlanma ve ağrı şikayeti ile mr çektirdim . “ACL liflerinde T2 ve hiperintens minimal sinyal artisi izlenmektedir (grade 1 strain)” bulgusuna rastlandı. Doktorum 10 adet Diclomec iğne yazdı iğnelerim bitmiş olmasına rağmen hâlâ yürürken dizmde ağırlık hissi ve hafif aksama mevcut yaralanmanın üzerinden 10 gün geçti. Ocak ayının başında çok önemli bir spor mülakatım var sizde yetişe bilir miyim tavsiye edeceğiniz bir şey var mı acaba şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Muhammet bey öncelikle geçmiş olsun. Size yardımcı olmak isteriz. Durumunuzu anlayabilmemiz için bizimle paylaşmış olduğunuz iletişim numarasından sizinle iletişime geçeceğiz. Dilediğiniz zaman 0532 499 77 44 numaralı hattımızdan sizlerde iletişim halinde olabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.
Çok teşekkür ederim. Sizden dönüş bekliyorum iyi günler .
Biz teşekkür ederiz. Sizinle iletişime halindeyiz. Sağlıcakla kalın.
Evet doktor omuzda kas yırtılması var ödem oluşmuş kolumun bütün yerlerinde ödem oluşması var ben bunu nasıl tedavi edebilirim
Merhaba Elif Hanım. Öncelikle geçmiş olsun. Omuzdaki kas yırtılması ve ödem tedavisi, hastanın durumuna göre farklılık gösterebilir. Tedavi, muayene ve görüntüleme sonuçlarına göre belirlenir. Bazı hastalar dinlenme, buz uygulama ve ilaçlarla iyileşebilirken, diğerleri fiziksel terapi veya daha ileri tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyabilir. Tedavi süreci, ödemin ve ağrının şiddetine, kasın yırtılma derecesine ve hastanın genel sağlık durumuna göre şekillenir. Bu nedenle, en uygun tedavi planı için bir doktordan kişisel değerlendirme almak önemlidir. Dilerseniz sizlere detaylı bilgi ve randevu için yardımcı olmak isteriz bize dilediğiniz zaman 0532 499 77 44 numaralı hattımızdan iletişime geçebilirsiniz.
Sol ayağımın orta dış tarafında bahçede çalışırken önce yavaştan başlayan sonra artan bir ağrı oluştu.Sişlik ,morarma olmadı.Ağrı üstüne basınca oluyor.Aradan 15 gün geçti.Ağrı azalıyordu.Bugün bahçede bir ters ayak bakımından kaynaklı şiddetli ağrı oluştu.Oturuken ağrı yok. Ne yapmalıyım?
Merhaba Recai Bey öncelikle geçmiş olsun. Ayağınızdaki ağrının tekrarlaması ve şiddetlenmesi, bağ dokularında zorlanma, burkulma ya da stres kırığı gibi bir durumdan kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle uzman bir ortopedi doktoruna başvurmanız ve tetkiklerinizin değerlendirilmesi gerekmektedir. Detaylı görüşme sağlayabilmemiz için bizimle paylaşmış olduğunuz iletişim numarasından sizinle iletişime geçeceğiz. Dilediğiniz zaman 0532 499 77 44 numaralı hattımızdan da bize ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.