Bakteriyofajlar –kısaca fajlar- spesifik olarak bakterileri tanıyıp enfekte ederek onları yok eden virüslerdir. Aslında, “bakteriyofaj” kelimesi “bakteri yiyen” anlamına gelir. Bakteriyofajlar canlı değildir, canlılık kazanmak ve çoğalabilmek için bakterilere ihtiyaç duyarlar. Yeryüzünde en çok bulunan organizmanın bakteriyofajlar olduğu düşünülmektedir.
Diyabetik Ayak Yarası Nedir?Şeker hastalığı, yüksek kan şekeri seviyeleriyle ilişkili metabolik bir hastalıktır. Diyabetik ayak yarası ise şeker hastalığının en önemli ve yıkıcı yan etkilerinden biridir. Diyabetik ayak yarası; sinirlerin hasar görmesi, damar sertliği ve ayağın kemik yapısındaki değişiklikler gibi çeşitli faktörlerin bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Bakteriyel enfeksiyonlar her yaştan insanı etkileyen yaygın sağlık sorunlardan biridir. Bazı enfeksiyon hastalıklarında antibiyotikler ile kısa sürede tedavi mümkün olurken, bazı enfeksiyonlar tedavisi zor uzun süreli bir mücadele haline gelir ve hayati risk oluşturabilir. Bakteri kaynaklı enfeksiyonlar, zararlı bakteri türlerinin vücudumuzda çoğalmasıyla meydana gelir ve vücudun hemen her alanını etkileyebilir.
Kronik bakteriyel prostatit (prostat iltihabı), teşhisi zor ve hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen uzun süreli prostat iltihabıdır. Hem hastalar hem doktorlar için en can sıkıcı sorunlardan biri olarak kabul edilen bu hastalığın kesin bir tarifi olmadığı gibi tanı koymada belirli kriterler bulunmuyor. Kronik bakteriyel prostatit tedavisinde, bakteriyel enfeksiyonların genelinde olduğu gibi antibiyotikler ilk başvurulan yöntem olsa da tedaviden her zaman başarılı sonuç alınamıyor.
Prostat iltihabı, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen ve her yaştan erkekte görülebilen yaygın bir hastalıktır. Neredeyse her iki erkekten birinin hayatlarının bir döneminde prostat iltihabı geçirdiği tahmin edilmektedir. Yaygın görülmesine rağmen, prostat iltihabını neyin tetiklediği veya nasıl tedavi edileceği hakkında az bilgi mevcuttur ve araştırmalar devam etmektedir.
Virüsler.. Covid-19 salgını nedeniyle özellikle 2020 yılında tüm dünyanın en çok konuşulan ve merak edilen konularından biri oldu. Aslında keşfedildikleri günden beri virüsler sıra dışı özellikleri ile bilim dünyasının özel ilgi alanıdır. Öyle ki, virüslerin canlı mı cansız mı olduğu bile tartışma konusudur. Cansızdırlar, çünkü virüsler kendi enerjilerini üretemez ve yaşam faaliyetleri için konaklayacakları bir başka hücreye ihtiyaç duyarlar.
Virüsler dendiğinde aklınıza ne geliyor? Bir hastalık nedeni mi? Korku verici bir şey mi? Muhtemelen cidden rahatsız edici hastalık yapıcı bir şey gibi geliyor. Ama tüm virüsler aynı değil. Bazıları yıkıcı hastalıklara sebep oluyor. Ama bazıları bunun tam tersini yapıp hastalıkları tedavi edebiliyor. Bu tür virüsler ‘faj’ olarak adlandırılır. Dünyada her 48 saatte dünyadaki bakterilerin yaklaşık yarısının fajlar tarafından yok edildiği öngörülmektedir.