Dirsek eklemi kolun istenilen şekilde hareket etmesi için kilit bir rol oynamaktadır. Dolayısıyla dirsekte meydana gelebilecek her türlü kırık, çatlak ve çıkık kolun fonksiyonunu da doğrudan etkilemektedir. Dirsek kırığı, genellikle gençlerde travmalar sonucunda, yaşlılarda ise kemik erimesine (osteoporoz) bağlı olarak görülmektedir.
Dirsek, anatomik yapısından dolayı karmaşık bir eklemdir. Aynı zamanda damar ve sinir yaralanmalarına da sebep olabileceği için dirsek kırığı tanı ve tedavisinin uzman bir doktor tarafından yapılması gerekmektedir. Siz de dirsek kırığınız için ne yapmanız gerektiğini merak ediyorsanız ya da dirsek kırığı ameliyatı olmak istiyor fakat karar veremiyorsanız yazımızı şimdi inceleyebilirsiniz.
- Dirsek Kırığı Nedir?
- Dirsek Eklemi Anatomisi
- Dirsek Kırığı Nedenleri
- Dirsek Kırığı Belirtileri Nelerdir?
- Dirsek Kırığı Nasıl Anlaşılır?
- Dirsek Kırığı Tedavi Yöntemleri
- Dirsek Kırığı Ameliyatı
- Dirsek Kırığı İyileşme Süreci
Dirsek Kırığı Nedir?
Dirsek eklemini oluşturan bir ya da birden fazla kemikte meydana gelen kırıklar ve çatlaklar, dirsek kırığı olarak tanımlanmaktadır. Dirseğimiz, anatomik yapısı bakımından ve yumuşak dokular tarafından yeterince sarılıp korunmadığından, darbelere veya düşmelere karşı savunmasızdır.
Dirsek kırığının nasıl meydana geldiğini açıklamadan önce dirseğin anatomik yapısını incelemekte fayda vardır.
Dirsek Eklemi Anatomisi
Kolumuzdaki humerus, radius ve ulna kemiklerinin uç kısımlarının birleşmesiyle dirsek eklemimiz meydana gelmektedir. Bu kısımlar;
- Humerusun alt ucundaki medial ve lateral epikondiller (distal humerus) kısımlar,
- Radiusun üst ucundaki radius başının yuvarlak kısmı,
Ulnanın üst ucundaki ve dirseğe yuvarlak yapısını veren olekranon kısmı şeklinde sıralanabilir.
Kolumuzun; kıvırma(fleksiyon), düz uzatma(ekstansiyon), içe döndürme (pronasyon) ve dışa döndürme (supinasyon) hareketleri, dirseği oluşturan kemikler arasında yer alan bağlantı noktaları (radyohumeral, ulnohumeral, proksimal radyoulnar) sayesinde gerçekleşmektedir. Olekranon yani dirseğin uç kısmını oluşturan bölüm ise kavrayıcı anatomik yapısı sayesinde bu hareketlerin gerçekleşmesine alan sağlamakta ve dirsek hareketleri için bir dayanak görevi görmektedir.
Dirsek Kırığı Nedenleri
Dirsek kırıkları; dirseğin üzerine düşme, sert bir şeyden direkt darbeye maruz kalma, düşmeye karşı korunmak için dirsek sıkıca tutularak uzatılmış bir kolun üzerine düşme gibi nedenler sonucunda meydana gelebilmektedir.
Dirsek Kırığı Belirtileri Nelerdir?
Dirsek kırığı ilk önce şiddetli ağrı ve kolu hareket ettirememe belirtileriyle kendini göstermektedir. Kırığın meydana geldiği ve etkilediği bölgeye göre ek belirtiler görülebilmektedir. Dirsek kırığı;
- Dirsek etrafında şişme ve morluklar,
- Kırığın sinire denk gelmesi durumunda parmaklarda hissizlik,
- Dirsek kırığı sonrası kolu tam açamama ve hareket sırasında dirsek eklem ağrısı,
- Radius baş kırığından sonra özellikle ön kolu döndürmede zorlanma,
- Dirsek ekleminde gevşeklik veya dengesizlik hissi,
- Nadir de olsa, parçalı kırıkların cildi kesmesi ile oluşan açık kırıklar şeklinde kendini göstermektedir. Dirsek kırıklarında morluklar bazen omuza doğru çıkabilmekte veya ön koldan el bileğine doğru inebilmektedir.
Dirsek Kırığı Nasıl Anlaşılır?
İlk aşamada hastanın şikâyetleri ve belirtileri değerlendirildikten sonra kolun kapsamlı bir fiziki muayenesi yapılmaktadır. Daha sonra dirseğin detaylı incelemesi için röntgen çekilmektedir. Belirtilerin durumuna göre doktorunuz; omuz, ön kol, el- el bilek röntgeni de isteyebilmektedir.
Her dirsek kırığı için uygulanacak tedavi, kırıkların parçalanma durumuna ve konumuna göre sınıflandırma yapılarak uygulanmaktadır. Dirsek kırığı parçalanma durumu için sıklıkla Mayo sınıflandırma yöntemi kullanılmaktadır. Sınıflandırma; Tip I, Tip II ve Tip III grupları altında incelenmektedir;
Tip I, ayrılmamış kırıklardır. Genellikle çatlaklar halinde meydana gelmektedir.
Dirsek çatlağı, kemik kırılma noktasına gelmeden önce görülmektedir yani kemikte yapısal bir bozukluk vardır fakat parçalar kemikten ayrılmaz. Kısa süreli atel kullanımı gerektirebilmektedir.
Tip II, ayrılmış kırıklardır. Hafif çıkıklı küçük kemik parçaları veya tek kemik kırığı şeklinde meydana gelebilmektedir.
Radius başı kırığı ile birlikte hafif çıkık durumu da söz konusu olduğunda, 1 ila 2 hafta dirsek askısı veya atel kullanımı ile nazik eklem hareket egzersizleri önerilmektedir.
Tip III, stabil olmayan kırıklardır, yani tek kırık veya parçalı kırıklar kemik hattının tamamen dışına çıkmaktadır. Genellikle stabil olmayan dirsek kırıklarına bağ, damar veya sinir dokusu hasarları gibi diğer yaralanmalar da eşlik etmektedir.
Dirsek kırıklarını; olekranon, radius başı ve distal humerus kırıkları olarak üç bölgede inceleyebiliriz. Dirsek ekleminin dayanak görevi görmesi ve birden fazla kemiğe bağlı olarak hareket etmesi, dirsek eklemi dışındaki kırıkların da dirseği etkilemesi anlamına gelmektedir. Bu yüzden kırıklar, ekleme yakınlığına göre de kendi içlerinde eklem dışı kırıklar ve eklem içi kırıklar olarak değerlendirilmektedir.
Olekranon Kırıkları
Olekranon kırıklarının tümü eklem içi kırıklar olup bu kırıkların %85’i Tip II kırıklardır. (Resim 2). Olekranonun cilt tabakasının hemen altında bulunması, açık kırık durumlarında hem kemiğin hem de cildin enfeksiyon riskine karşı dikkatle incelemesini gerektirmektedir.
Radius Başı Kırıkları
Radius başı kırıkları dirsek yaralanmalarının %20’sini oluşturmaktadır. Kadınlarda erkeklerden daha çok olmak üzere, genellikle 30- 40 yaş grubundaki bireylerde görülmektedir. Ayrıca dirsek çıkıklarının çoğu radius kırıkları ile sonuçlanmaktadır.
Distal Humerus Kırıkları
Dirsek çevresi kırıklarının yaklaşık %30’unu ve yetişkinlerde görülen kırıkların %1-7’sini oluşturmaktadır. Hafif çatlaklar halinde görülebiliyorken parçalı kırıklar halinde de meydana gelebilmektedir. Distal humerus kırıkları arasında en yaygın görüleni interkondiller kırıklardır.
Distal humerus dirsek kırıklarına sinir yaralanmaları da eşlik edebilmektedir. En sık, median sinirin anterior interosseöz dalı (AIN) yaralanmaktadır. Bunu radyal ve ulnar sinir yaralanmaları izlemektedir. Sinir yaralanmaları genellikle 5–6 ay içinde kendiliğinden düzelmektedir.
Dirsek Kırığı Tedavi Yöntemleri
Dirsek kırıklarının tedavisi zordur; çünkü kırıklar birçok parçaya ayrılabilir ve bu parçalar aynı zamanda kasların, sinirlerin ve diğer yumuşak dokuların zarar görmesine neden olabilir. Bu durumda eklem yüzeyleri mükemmel bir şekilde restore edilmelidir. İlgili yumuşak doku yaralanmaları saptanarak uygun şekilde yönetilmelidir.
Dirsek Kırığında Alçı ve Atel Tedavisi
Tüm kırıkların tedavisinde amaç, kırıkların bir araya getirildikten sonra iyileşene kadar sabit tutulmasıdır. Bu işlem dirsek kırığında; dirseği destekleyecek askılar, ateller ve alçı tedavisi yardımıyla yapılmaktadır. Peki, dirsek kırığında atel mi yoksa alçı mı kullanmak daha iyidir? Alçı olmadan kırık iyileşir mi?
Ateller kırıkların iyileşmesinde alçı kadar destek sağlamamaktadır, fakat alçıların aksine ateller dirsekteki şişliğe göre ayarlanabilmektedir. Hangi tür desteğin dirsek kırığına iyi geleceğini Ortopedi ve Travmatoloji doktorunuz muayene ve tetkiklerinize göre karar verecektir.
Dirsek Kırığında Alçı Kullanımı
Her atel ve alçı en iyi desteği sağlamak için kişinin koluna uygun olacak şekilde yapılmaktadır. Alçı ilk yapıldığında, dirsek kırığı etrafındaki şişlik nedeniyle sıkışma hissedilebilmektedir. Şişliğin inmesine yardımcı olmak için dirseğin kalp seviyenizden daha yüksekte olacak şekilde, yastıkların üzerine koymak ve 2 saatte bir 15-20 dakika buz torbası ile soğuk uygulama yapmak şişliğin azalmasına yardımcı olacaktır. Soğuk uygulama sırasında alçının kuru kalmasına dikkat edilmelidir.
Dirsek Kırığı Ameliyatı
Dirsek kırığı tedavisinde en önemli nokta ayrılma ve parçalanmadır. Kırığın durumuna bağlı olarak gerçekleştirilecek dirsek kırığı ameliyatında uygulanacak yöntemler de farklılık göstermektedir. Dirsek kırıklarında uygulanan farklı cerrahi yöntemler şu şekildedir;
Açık Redüksiyon ve İnternal Fiksasyon
Kırık parçalarının doğal konumuna getirilmesi ve sonrasında; çivi, plaka ve vidalar yardımıyla sabit tutulması işlemini içermektedir. Bu işlem en fazla distal humerus kırıklarında kullanılmaktadır. Bu cerrahi işlem sırasında kırığın tipine bağlı olarak şu yöntemler kullanılabilmektedir;
Osteotomi
Distal humerus kırığının tipine bağlı olarak ameliyat sırasında osteotomi yapılabilmektedir. Yani cerrah, distal humerus kırık parçalarını daha iyi görebilmek için olekranon kemiğini keser ve sonrasında tekrar çivi ve vidalar yardımıyla doğal konumunda sabitler.
Kemik Grefti (Kemik Aşılama)
Ezilmiş ve kullanılamaz hale gelen kemik parçalarının yerini doldurmak için kullanılan yöntemdir. Kemik parçası; bir donörün leğen kemiğinden (allogreft) veya hastanın kendi vücudundan kemik parçası (otogreft) alınarak ya da sentetik bir malzeme kullanılarak uygulanmaktadır.
Ulnar Sinir Yerleşimi
Distal humerus kırıklarındaki çoğu cerrahi işlemde, işlem sırasında hasarı önlemek için ulnar sinir dikkatlice kenara çekilerek korumaya alınır. Ameliyat bittiğinde ise sinir yerine getirilmektedir.
Dirsek Artroplastisi
Eklemde ciddi hasarın görüldüğü dirsek kırıklarında, ameliyatla hasarlı kısımlar tamamen çıkarılabilmektedir. Dirsek ekleminin görev görmesi için bu kısımların yerine metal veya plastik implantlar yani protez parçaları yerleştirilmektedir. Distal humerus kırıklarında, kırık kemik parçaları çıkarıldıktan ve yerine implantlar yerleştirildikten sonra, başını olekranonun oluşturduğu ulna kemiğine de implant takılmaktadır. Bu implant iki kemik arasında menteşe görevi görerek dirseğe hareketli eklem özelliğini geri kazandırmaktadır.
Dirsek Artrodezi
Genç ve günlük hayatta sıklıkla hareket halinde olan aktif bireylere artroplasti yerine dirsek artrodezi uygulanabilmektedir. Bu işlemde implantlar yerine humerusa ve olekranona plakalar ve vidalar yerleştirilerek iki kemiğin birbiri ile kaynaşarak bütünleşmesi amaçlanmaktadır. Bu durumda dirsek eklemi, kolu kıvırma ve uzatma özelliğini yitirir; fakat içe-dışa döndürme işlevi devam etmektedir.
Dirsek Kırığı İyileşme Süreci
Dirsek kırığının iyileşme süreci kırığın tipine göre birkaç hafta ya da ay sürebilmektedir. Bu süreçte doktorunuz iyileşme durumunuzu gözlemlemek için düzenli röntgen isteyecektir.
Dirsek kırığının iyileşme sürecinde en az 6 hafta boyunca ağır objeler kaldırmak ve kolun sürekli kullanımı önerilmemektedir. Artroplasti işlemi geçirmiş hastalar için ise ağır kaldırmama kuralı hayatları boyunca geçerli olabilmektedir.
Hastalar, kırık tedavisinden sonra ilk birkaç gün veya hafta dirsek eklem ağrısı hissedebilir. Ağrının şiddetine göre doktorunuz opoid gibi ağrı kesiciler yazabilmektedir.
Dirsek Kırığı İyileşme Belirtileri
Dirsek kırığında iyileşme belirtileri başta, dirsekte ağrı ve şişliğin kaybolmasıyla kendini göstermektedir. Fakat bu belirtiler dirsek kırığının tamamen iyileştiği anlamına gelmez. Doktorunuz aksini söylemedikçe alçı kullanımına devam etmeniz ve alçıya herhangi bir müdahalede bulunmamanız gereklidir.
Dirsek Kırığında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dirsekte meydana gelen kırıklar dirsek çıkığına ya da dirsek çıkıkları kırıklara sebep olabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken, tedavi sürecine kadar ve tedavi sırasında kolun ve dirseğin fazla hareket ettirilmemesidir.
Dirsek Kırığı Sonrası Fizik Tedavi
Kolunuz alçıdayken ve alçıdan çıktıktan sonra hareket kısıtlılığı meydana gelmektedir. Bu nedenle alçı kullanırken parmakları hareket ettirme ve alçı sonrası hareket açıklığı egzersizlerini düzenli yapmanız önerilmektedir.
Kırığın gerçekleştiği bölgeye ve kırığın tipine göre hastaların çoğu normal aktivitelerine 4 ila 6 ay içinde başlayabiliyorken; tam olarak iyileşme süreci 2 seneyi bulabilmektedir. Bu süreçte doktorunuzun önereceği egzersizlere uymak ve ağır kaldırmaktan kaçınmak, iyileşme sürecini olumlu etkilemektedir.
Dirsek kırığıyla birlikte meydana gelebilecek damar, sinir, kas ve tendon (tenisçi dirseği gibi) yaralanmalarını da göz önünde bulundurarak en yakın zamanda tanı ve tedavi için hastanemize başvurabilirsiniz. Dirsek kırığı ameliyatı için uzman bir görüşten yardım almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Dirsek kırığı ameliyatından sonra parmaklarında his kaybı oldu normal mi bu hissizlik nekadar sürer
Merhaba Gülçin Hanım, öncelikle geçmiş olsun. Sağlık probleminiz ve tedaviniz ile ilgili doğru bilgilendirme sağlayabilmemiz için mutlaka yakın tarihe ait tetkiklerini değerlendirmemiz gerekiyor. Tetkiklerinizi 0532 499 77 44 numaralı hattımızdan bizimle paylaşmanız durumda değerlendirme sağlayıp durumunuz ile ilgili daha detaylı bilgi verebiliriz. Sağlıklı günler dileriz…
Merhaba annem bir ay önce düşerek dirseğini parçalı kırıyor ameliyat oldu fakat parçanın birisi yerinden oynamış ve agrıları zaman zaman artıyor kolunuda tam kapatamıyor bu şekildemi kalır yoksa fizik tedavi uyguladıkça açılma olurmu şimdiden cevabınız için teşekkürler
Merhaba Nurcan Hanım. Size yardımcı olmak isteriz. Annenizin durumu hakkında daha sağlıklı bilgi verebilmemiz için ameliyattan sonra yakın zamana ait tetkiklerini değerlendirmemiz gerekiyor. Tetkiklerini bizimle 0532 499 77 44 numaralı hattımızdan paylaşmanız durumunda inceletme sağlatıp size bilgi verebiliriz. Sağlıcakla kalın.
merhaba babam radius üst ucu kirigindan ameliyat oldu ve bir ay kolu yarım alçıda kaldı iki gün önce alçı cikarildi fakat kolu ve dirsek eklem bölgesi aşırı şişti ve sertlik var kolunu aç kapa yapamıyor ne yapabiliriz
Merhaba Murat Bey öncelikle geçmiş olsun. Size yardımcı olmak isteriz. Şişlik ve sertlik durumunda, etkilenen bölgeye soğuk uygulama yapabilirsiniz. Buz torbası veya soğuk su ile yapılan kompres, şişliği azaltabilir. Babanızın kolunu yüksek bir konumda tutmak, özellikle dinlenirken, kan dolaşımını iyileştirebilir ve şişliği azaltabilir.Sağlık probleminiz ve tedaviniz ile ilgili sizi bilgilendirebilmemiz için tetkiklerinizi değerlendirmemiz gerekiyor. Yakın zamana ait yaptırmış olduğunuz tetkiklerinizi değerlendirebilmemiz için 0532 499 77 44 numaralı hattımızdan bizimle paylaşabilirsiniz. Sağlıcakla kalın..
Merhabalar, esim trafik kazası nedeniyle dirsekte radius başı bolgesi tek parca seklinde kırıldı. Dr 3 hafta atel önerdi. Ancak bu konuda biraz ikilem yasayarak bu oneriyi sunarak tedavisi basladı. Bu konida dogru yolda mıyiz bilemiyorum. Bu konida nasil davranmaliyz ne yapmaliyiz sizce ?
Merhaba Gizem Hanım öncelikle geçmiş olsun. Size yardımcı olmak isteriz. Fakat tedaviniz ile ilgili sizi doğru bilgilendirebilmemiz için muayene bulgularınızı görmemiz gerekir. Yakın zaman da yapılmış olan tetkiklerinizi bize 0532 499 77 44 numaralı hattımızdan bizimle paylaşmanız durumunda inceleme sağlayıp sizi bilgilendirebiliriz. Sağlıcakla kalın.
Selamlar yaya geçidinde bir trafik canavarı bana çarptı sağ dirsek ve sağ ayak bileği kırıldı dirsek alçısı 29 Mart ta alınacak kolumda şişlik yok mibilizasyon ağrısız bir yöntemmi fizik tedavi den korkuyorum. Ağrısı çok mu teşekkür ederim ♥️
Merhaba öncelikle geçmiş olsun. Mobilizasyon fizik tedavide eklemleri hareket kazandırmak amacıyla yapılmaktadır. Ağrılı bir durum değildir fizik tedavinin içinde uygulanmaktadır. Fakat kırığın getirdiği zorlanmalar olabilir ancak dayanılmayacak bir ağrıya sebep olmamaktadır. Dilediğiniz zaman 0532 499 77 44 numaralı hattımızdan da bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sağlıcakla kalın.
Merhba benim dirseğim parçalı kırık oldu üc parca daginikti platin takıldı şuan 29 gunundeyiz yarım alciyi çıkarıldı şu anda elimi tam bükemiyorum fizik tedaviyle gecermi
Merhabalar Ümit Bey öncelikle geçmiş olsun. Fizik tedavi, dirsekteki hareket aralığını artırmak ve kas gücünü geri kazandırmak için oldukça etkili bir yöntem olabilir. Doktorun ve fizyoterapistin rehberliğinde yapılacak egzersizler, eklem hareketliliğini artırabilir ve iyileşme sürecini destekleyebilir. Ancak, bu sürecin ne kadar süreceği kişisel iyileşme hızınıza ve tedaviye ne kadar uyduğunuza bağlıdır. Durumunuzu daha iyi değerlendirebilmemiz için muayene bulgularınıza bakılması gerekmektedir. Bizlerle 0532 499 77 44 numaralı hattımızdan dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz. Sağlıcakla kalın..