Toplumun yaklaşık %80’i hayatının bir döneminde bel ağrısı yaşamaktadır. Oldukça yaygın bir sorun olan bel ağrısının en sık görülen nedenlerinden biri ise bel fıtığıdır. Bel fıtığı, özellikle bel ve bacaklarda dayanılmaz ağrılara, uyuşukluk veya güçsüzlüğe yol açabilir. Cerrahi tedavi gereken durumlarda Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı yeni bir dönem başlatmıştır.
Bel fıtığı olan kişiler herhangi bir hareket esnasında daha fazla ağrı yaşamak istemezler. Bu nedenle günlük aktivitelerden kaçınmaya ve hareketlerini kısıtlamaya başlamaktadırlar. Daha fazla ağrıyla yaşamamak ve günlük aktivitelerinizden geri kalmamak için ameliyat kararının geciktirilmemesi önemlidir.
Bel fıtığı ameliyatı farklı yöntemlerle yapılmaktadır. Günümüzde güvenli ve etkili bir yöntem olarak uygulanan en yeni teknik kapalı bel fıtığı ameliyatıdır (endoskopik diskektomi). Kapalı cerrahi yöntemdaha hızlı iyileşme ve sosyal hayata daha çabuk geri dönüş imkanı sağlamaktadır. Ayrıca daha az enfeksiyon riski gibi birçok fayda sunar.
İçindekiler:
- Bel Fıtığı Nedir?
- Bel Fıtığı Ameliyatı İçin Kimler Adaydır?
- Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı (Endoskopik Diskektomi) Nedir?
- Bel Fıtığının Kapalı Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
- Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatında Olası Riskler Nelerdir?
- Ameliyat Sonrası Hastanede Kalış Süresi Ne Kadardır?
- Endoskopik Diskektomi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bel Fıtığı Nedir?
Belde ağrının yaygın nedenlerinden biri bel fıtığıdır. Bel bölgesindeki omurlar arasında bulunan disklerin çeşitli nedenlerle yapısının bozulması ve dışarıya doğru itilerek fıtıklaşmasıdır.
Omurgamız, anatomik yapısı sayesinde vücudumuza son derece esnek hareket etme yeteneği sağlar. Aynı zamanda kas-iskelet sisteminin merkezini oluşturur. Omurgayı oluşturan omur kemikleri arasında bağlantı kurmayı sağlayan yumuşak jel benzeri ‘’diskler’’ destek ve koruma sağlar (Resim 1).
Bel bölgesinin omurga yapısı yüksek hareket yeteneğine sahiptir. Beş adet omurga kemiği, bu kemikler arasında yerleşimli disk yapıları ile çevre bağ ve kas dokularından meydana gelir. Bel bölgesindeki diskler diğer omurga bölgelerine göre daha geniş ve yüksek özelliktedir. Diskler, dış kısımda sert kıkırdak ve iç kısımda su içeriği daha yüksek yumuşak bir çekirdek yapısından oluşur.
Omurganın ani yüklenmeleri ve travmalar nedeniyle disklerin dış kısmında oluşan hasar, iç çekirdek içeriğinin omurilik kanalına ve sinirlerin omurgadan çıktığı açıklıklara doğru yer değiştirmesine ve sinirlere baskıya neden olur. Bu durum bel fıtığı olarak adlandırılmaktadır. Kişide bel ağrısı, baskıya uğrayan sinire ve baskı derecesine göre bacak ağrısı, uyuşma ve güçsüzlük şikâyetleri ortaya çıkar.
Bel fıtığı tedavisine fıtığın durumu ve hastaların yakınmalarına göre karar verilmektedir. Fıtık tedavisi için genelde ameliyat ilk seçenek değildir. Bel fıtığında öncelikle ilaç tedavisi, istirahat, fizik tedavi, egzersizler ve enjeksiyonlar gibi ameliyatsız yöntemler önerilmektedir. Ancak, ameliyatsız tedaviler fayda sağlamadığında bel fıtığı ameliyatı bir seçenek haline gelir.
Bel Fıtığı Ameliyatı İçin Kimler Adaydır?
Bel fıtığı ameliyatı, her zaman ilk tercih edilen tedavi yöntemi değildir ve her hasta için uygun olmayabilir. Genellikle, fizik tedavi, ilaç tedavisi ve egzersiz gibi ameliyatsız tedavi seçenekleri önce önerilir. Ancak, bu tedaviler semptomları hafifletmede yetersiz kalırsa veya bel fıtığı ilerlerse, ameliyat gerekebilir. Doktorlar, bel fıtığı ameliyatı için hastaların uygun aday olup olmadığını değerlendirirken şu kriterleri göz önünde bulundurur:
- Şiddetli Ağrı ve Günlük İşlev Kaybı: Şiddetli ağrı varlığında ve hasta ayakta durma veya yürüme gibi günlük işlevlerini sürdürmekte zorlanıyorsa,
- Nörolojik Belirtiler: Bacaklarda güçsüzlük ve/veya uyuşma gibi sinir hasarı ve nörolojik belirtiler gözlemleniyorsa,
- Mesane ve Bağırsak Fonksiyon Kaybı: Dışkı ve idrar kaçırma veya yapamama durumu söz konusuysa,
- Konservatif Tedavilere Yanıt Vermeme: İlaç tedavisi, fizik tedavi ve/veya diğer cerrahi olmayan tedavi yöntemleri belirtileri önemli ölçüde hafifletmiyorsa,
Bu faktörler göz önünde bulundurularak, bel fıtığı ameliyatının gerekliliği ve potansiyel faydaları değerlendirilir.
Bel Fıtık Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bel fıtığı ameliyatının temel amacı, fıtıklaşmış disk materyalinin sinir kökü üzerindeki baskısını kaldırarak ağrı, uyuşma ve kas zayıflığı gibi semptomları hafifletmek ve hastanın günlük yaşam aktivitelerine dönmesini sağlamaktır. Bu amaca ulaşmak için bel fıtığı ameliyatı, açık ve kapalı (minimal invaziv) olmak üzere iki temel yöntemle gerçekleştirilebilir. Her yaklaşımın kendine özgü cerrahi teknikleri ve avantajları vardır.
Açık Bel Fıtığı Ameliyat Yöntemler: Açık ameliyat yöntemler, bel fıtığı ameliyatlarının geleneksel şeklidir. Bu yöntemlerde daha büyük bir kesi yapılır ve cerrah, doğrudan fıtıklı diske ulaşır. Açık yöntemlerde kullanılan başlıca cerrahi teknikler şunlardır:
- Diskektomi: Fıtıklaşmış disk materyalinin çıkarılması işlemidir. Cerrah, omurgaya ulaşmak için buyuk bir kesi yapar ve sinir köklerine doğrudan erişim sağlar.
- Laminektomi: Omurgadaki bir veya daha fazla lamina adı verilen kemiğin bir kısmı çıkarılarak sinir köklerine erişim sağlanır. Bu teknikte büyük kesiler yapılır ve geniş bir görüş alanı sunar, büyük fıtıklaşmış disk parçaları çıkarılabilir. Ancak, daha büyük kesiler daha uzun iyileşme süresi, daha fazla doku hasarı ve kanama riski de beraberinde getirir.
Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı Yöntemler: Minimal invaziv cerrahi teknikler, daha küçük kesiler ve daha az doku hasarı ile gerçekleştirilen prosedürlerdir. Bu teknikler, iyileşme süresini kısaltır, ağrıyı azaltır ve komplikasyon riskini düşürür. Kapalı bel fıtığı ameliyatında kullanılan başlıca bazı minimal invaziv teknikler şunlardır:
- Mikrodiskektomi: Bel fıtığı mikrodiskektomi ameliyatı, Mikroskop veya endoskop kullanılarak yaklaşık 3 cm uzunluğunda bir kesi ile gerçekleştirilir. Bu kesiden girilerek kas dokusu kemikten sıyrılır ve omurilik kanalına ulaşılır. Omurilik kanalına girmek için bir miktar kemik dokunun çıkarılması gereklidir.
- Endoskopik Diskektomi: Endoskop kullanılarak çok küçük kesilerle (8 mm) yapılan bir işlemdir. Endoskopik diskektomi, bel fıtığı tedavisinde en küçük kesiler ile yapılan (az invaziv) ve en etkili cerrahi tekniktir. Bu yöntemde, cerrahların fıtıklaşmış diskleri çıkarmak için kemik ve kasları çıkarması gerekmez.
Her iki açıl ve kapalı ameliyat yöntemi de aynı amaca ulaşmayı hedefler, ancak her iki yaklaşımın da kendine özgü avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Hangi yöntemin seçileceği, hastanın durumu, bel fıtığın yeri ve büyüklüğü, hastanın genel sağlık durumu ve cerrahın deneyimi gibi faktörlere bağlıdır. Bu nedenle, ameliyat kararı verilmeden önce hastaların doktorlarıyla detaylı bir şekilde görüşmesi önemlidir.
Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı (Endoskopik Diskektomi) Nedir?
Endoskopik diskektomi, kapalı bel fıtığı ameliyatı, lomber disk hernisi (bel fıtığı) tedavisinde yeni bir dönem başlatan yenilikçi, minimal invaziv ve oldukça etkili bir cerrahi tekniktir. Bu yöntem, hastalara bel fıtığı ameliyatı sonrası mümkün olan en hızlı iyileşme sağlamak ve omurganın anatomik yapısını korumak amacıyla geliştirilmiştir.
Kapalı bel fıtığı ameliyatı (Endoskopik diskektomi), açık ameliyat ve mikrocerrahiye kıyasla sağlıklı kemik ve yumuşak dokuların korunmasını sağlar. Açık ameliyatlarda geniş kesiler ve daha fazla doku hasarı söz konusu olabilirken, endoskopik diskektomi yöntemle minimal kesilerle ameliyat yapılır.
Endoskopik diskektomi, kas dokusunu kemik dokudan sıyırmayı gerektirmez. Açık bel fıtığı ameliyatlarda kas dokusunun büyük ölçüde zarar görmesi ve kemik dokunun geniş şekilde çıkarılması gerekebilir. Kapalı endoskopik diskektomi bel fıtığı ameliyatında, sinir köküne bu tür travmalara neden olmadan ulaşılır.
Kapalı endoskopik diskektomi bel fıtığı ameliyatında, omurganın doğal anatomisini bozmadan fıtıklaşmış diskler tedavi edilir. Açık ameliyatlarda geniş kesiler ve daha fazla doku çıkarılması gerektiğinden, omurganın yapısında değişiklikler olabilir. Endoskopik diskektomi yöntem ise doğal yapıyı koruyarak etkin bir tedavi sağlar.
Endoskopik diskektomi, bel fıtığı tedavisinde minimal invaziv bir yaklaşım sunarak, geleneksel açık ameliyat yöntemlerine ve mikrocerrahiye göre birçok avantaj sağlar. Bu teknik, hastaların bel fıtığı ameliyatı sonrası, daha hızlı iyileşmesine ve günlük yaşamlarına daha çabuk dönmelerine olanak tanır.
Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kapalı bel fıtığı ameliyatı, birçok türdeki fıtıklaşmış disk ve kronik bel ağrısını tedavi etmek ve hatta belde kanal daralmasını gidermek için kullanılabilir. İşte, kapalı bel fıtığı ameliyatının adım adım nasıl gerçekleştirildiği:
- Güvenilir Teşhis: Endoskopik diskektomi bel fıtığı ameliyatı öncesinde, ağrı ve yakınmalara hangi diskin neden olduğunu belirlemek için güvenilir bir teşhis yapılmalıdır. Bu, MR görüntüleme ve diğer teşhis araçları kullanılarak gerçekleştirilir.
- Hazırlık ve Anestezi: Hasta ameliyat odasına alınır ve intravenöz sedasyon uygulanır. Anestezi genel veya lokal anestezi altında gerçekleştirilebilir. Ancak kapalı bel fıtığı ameliyatında anestezi tipi cerrahınızın tercihlerine bağlıdır.
- Küçük Kesinin Yapılması: Omurgaya ulaşmak için küçük bir kesi yapılır. Bu kesi, genellikle 1 cm’den küçüktür ve ameliyat sırasında cerrahi aletlerin geçişine olanak tanır.
- Endoskopun Yerleştirilmesi: 8 mm kalınlıkta küçük bir metal tüp (endoskop) kesi üzerinden omurgaya yerleştirilir. Bu endoskop, ucunda akıllı telefon kamerasından daha küçük bir kamera bulunur ve cerrahın omurgayı doğrudan görmesini sağlar.
- Fıtıklaşmış Diskin Çıkarılması: Başka bir kesi oluşturmadan, X-ray floroskopi ve doğrudan görüntüleme rehberliğinde, fıtık aynı kesiden küçük cerrahi aletler kullanılarak nazikçe çıkarılır. Sinir köküne baskı yapan disk materyali tamamı temizlenir, böylece sinir dokusu rahatlar ve ağrılar azalır.
- Kesi Yerinin Kapatılması: Tüp çıkarıldıktan sonra, 1 cm’lik küçük kesi bir veya iki dikişle kapatılır.
- Hızlı İyileşme ve Taburcu Edilme: Ameliyat sonrasında hasta 1-2 saat sonra ayağa kalkabilir ve genellikle aynı gün taburcu edilir. Minimal invaziv yöntemler sayesinde iyileşme süresi oldukça kısadır ve hasta günlük aktivitelerine daha hızlı dönebilir.
Kapalı bel fıtığı ameliyatları iki farklı teknikle uygulanabilmektedir. Bu tekniklerin birbirlerine göre avantajları ve kısıtlamaları mevcuttur. Cerrah, ameliyatınız için hangi tekniğin seçileceğine fıtığın yeri, seviyesi ve yer değiştirme miktarına göre karar verir.
Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatının Faydaları Nelerdir?
Endoskopik diskektomi kapalı bel fıtığı ameliyatı, açık teknikle yapılan bel fıtığı ameliyatlarına göre birçok avantaj sunar. İşte kapalı bel fıtığı ameliyatının faydaları şunlardır;
- Daha Küçük Kesiler: Kapalı bel fıtığı ameliyatında daha küçük kesiler yapılır. Açık ameliyatlarda diske ulaşabilmek için daha büyük kesiler yapmak gerekir.
- Minimal Kas Hasarı: Kapalı ameliyatlarda kas dokusu minimal düzeyde zarar görür, bu nedenle ameliyattan sonra kas gücü kaybı yaşanmaz. Açık ameliyatlarda ise kas dokusunun sıyrılması gerekebilir, bu da kas gücü kaybına neden olabilir.
- Kemiklerin Korunması: Endoskopik diskektomi yöntemiyle yapılan fıtık ameliyatında kemik çıkarılmasına gerek kalmaz veya çok sınırlı miktarda kemik çıkarılır. Açık ameliyatlarda (mikrocerrahi fıtık ameliyatı dahil) disk dokusuna ulaşmak için kemik doku çıkarmak gerekebilir, bu da omurga stabilitesinin bozulmasına yol açabilir.
- Sinir Hasarı Riski Azalır: Kapalı bel fıtığı ameliyatlarında sinirler daha az gerilir, bu nedenle ameliyata bağlı sinir felci gelişme riski çok daha düşüktür. Açık ameliyatlarda sinir köklerinin hareket ettirilmesi gerekebilir, bu da hasar riskini artırır.
- Ameliyat Sonrası Daha Az Ağrı: Açık ameliyatlarda sağlıklı dokuya daha çok zarar verilmesi, daha fazla kemik çıkarılması ve kasların daha çok sıyrılması nedeniyle hastaların ameliyat sonrası ağrıları daha fazla olur. Kapalı bel fıtığı ameliyatlarda ise ameliyat sonrası ağrılar minimaldir.
- Hızlı İyileşme ve Gündelik Hayata Dönüş: Kapalı bel fıtığı ameliyatından sonrası hasta ameliyattan 1-2 saat sonra ayağa kalkabilir, aynı gün taburcu olabilir ve gündelik hayatına ve iş hayatına çok daha hızlı dönebilir. Açık ameliyatlarda iyileşme süresi daha uzun ve haftalar sürebilir.
- Daha Az Cerrahi Yapışıklık: Kapalı bel fıtığı ameliyatında doku çok daha az zarar gördüğünden, cerrahi alanda yapışıklığa bağlı problemler daha nadir görülür.
- Lokal Anestezi İmkanı: Endoskopik diskektomi yönteminde, genel anestezi (narkoz) alması riskli olan hastalarda lokal anestezi ile sadece ameliyat bölgesinin uyuşturulması mümkündür. Böylece bel fıtığı olan bazı hastalar bu yöntemle tedavi edilebilir.
- Daha Az Yara Problemi Riski: Kapalı ameliyatlarda yara problemleri riski daha düşüktür.
Bu avantajlar, endoskopik diskektomi ameliyatını, bel fıtığı tedavisinde minimal invaziv ve etkili bir seçenek haline getirir. Resim 4 kapalı bel fıtığı ameliyatının ne kadar küçük bir kesi ile yapılabildiğini yansıtmaktadır.
Endoskopik Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası İyileşme
Bel fıtığı ameliyatı sonrası iyileşmeyi en üst düzeye çıkarmak ve gelecekteki olası sorunları en aza indirmek için, kas fonksiyonunun korunması son derece önemlidir. Bu nedenle bel ameliyatı sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyon büyük önem taşır.
Fizyoterapi Programı: Kapalı bel fıtığı ameliyatından bir hafta sonra hasta için oluşturulan fizyoterapi programı başlar. Bu program, kas fonksiyonlarını korumaya ve iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olur.
Düşük Etkili Aktiviteler: Bel fıtığı ameliyattan iki hafta sonra, yüzme gibi düşük etkili aktiviteler yapılabilir. Bu tür aktiviteler, omurgaya fazla yük bindirmeden iyileşmeyi destekler.
İşe Dönüş: Ağır iş yapmayan kişiler ameliyattan sonraki ikinci haftadan itibaren işe dönebilirler. Ağır işlerde çalışanlar ise ameliyattan sonraki dördüncü haftada işe dönebilirler. Belirtilen sürelerden daha önce işe dönmek mümkündür, ancak nüks (tekrarlama) ihtimalini azaltmak için bu sürelere uyulması önerilir.
Spor Aktiviteleri: Kapalı bel fıtığı ameliyattan 4-6 hafta sonra spora dönüş mümkündür. İlk 4-6 hafta boyunca zorlayıcı hareketler kısıtlanmalıdır, sonrasında ise hareket yoğunluğu yavaş yavaş arttırılabilir.
Omurganın Düz Duruşunu Koruma: Kapalı bel fıtığı ameliyatı sonrası yapılacak tüm aktivitelerde omurganın düz duruşunu korumak önemlidir. Kalça, ayak bileği ve diz hareketleri, gövde öne doğru eğilip döndürülmeden yapılmalıdır.
Kapalı bel fıtığı ameliyatı, fizik tedavi ile birlikte daha kısa ve hızlı bir iyileşme süreci sağlayan bir yöntemdir. Ameliyat sonrası uygun rehabilitasyon ve dikkatli hareketlerle, hastalar normal yaşamlarına daha hızlı ve güvenli bir şekilde dönebilirler.
Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatının Başarı Oranı Nedir?
Son yıllarda kapalı bel fıtığı ameliyatının başarı oranı %95’in üzerine çıkmıştır. Bu yüksek başarı oranı, yöntemin güvenli olması, gelişmiş teknolojik aletlerin kullanılması ve cerrahların uzun vadeli deneyimleri ile daha da artmaktadır.
Kapalı bel fıtığı ameliyatı, kas, bağ, tendon ve çevre dokulara zarar vermeden, minimal travma ile gerçekleştirilir. Düşük riskli ve hızlı iyileşme süreci sunan bu ameliyat, gelişen teknolojinin sağlık hizmetine sunduğu önemli bir tedavi yöntemidir.
Daha güvenilir bir bel fıtığı ameliyatı geçirmek istiyorsanız, Bursa’da Turan Turan Kemik Kas Eklem Sağlığı Merkezimize başvurabilirsiniz. Turan Turan Sağlık Grubu olarak uzun zamandır kapalı fıtık ameliyatlarını Endoskopik Diskektomi yöntemiyle başarıyla gerçekleştiriyoruz. Bel fıtığı ameliyatı olan hastalarımızın yorumlarını izlemek için YouTube kanalımızı ziyaret edin.
Kapalı Endoskopik diskektomi Ameliyatı Kimlere Uygulanabilir?
Endoskopik diskektomi ameliyatı, omurilik sinirlerini sıkıştıran veya tahriş eden, sırt veya bacak ağrısına neden olan fıtıklaşmış, çıkıntılı ve şişkin diskleri ve disk yırtıklarını tedavi etmek için kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Kapalı endoskopik diskektomi ameliyatı ile tedavi edilebilen hastalıklar şunları içerir:
- Omurgada meydana gelen kireçlenme ve kemik çıkıntılarının temizlenmesinde kullanılır.
- Fıtıklaşmış disklerin cerrahi olarak çıkarılması işlemidir (Lomber Disk hernisi ).
- Diskin kendisinden kaynaklanan ağrılar, diskin tahribatına bağlı olarak tedavi edilir.
- Spinal Stenoz (belde kanal daralması) tedavisinde kullanılır.
- Sinir kökü iltihabı ve sinir kökü tahrişinin tedavisinde etkilidir.
Kapalı Endoskopik diskektomi ameliyatı, omurganın stabilitesinin bozulduğu durumlar, çok şiddetli bel kayması (spondilolistezis) ve kanser hastaları için uygun değildir. Sizin için en uygun tedaviyi belirlemek için doktorunuza danışabilirsiniz.
Bel Fıtığının Kapalı Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Kapalı bel fıtığı ameliyatının süresi genellikle 30-90 dakika arasındadır. Ameliyat süresi, hastanın durumuna ve fıtığın yerleşimine bağlı olarak değişebilir. Ancak genel olarak bu tür ameliyatlar, geleneksel açık el fıtığı ameliyatına kıyasla, daha kısa sürede tamamlanır.
Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatında Olası Riskler Nelerdir?
Her türlü omurga ameliyatında olduğu gibi, kapalı bel fıtığı ameliyatında da bazı riskler bulunur. Bu ameliyat, uzmanlaşmış bir cerrahi beceri gerektirir ve cerrahi sonrası bazı komplikasyonlar görülebilir. İşte bu ameliyatın potansiyel riskleri:
Enfeksiyon: Her cerrahi müdahale sonrası yara dokusunda enfeksiyon riski bulunur. Enfeksiyon belirtileri arasında yara dokusunda kızarıklık, ısı artışı, ödem ve ağrı bulunur. Ameliyat sonrası yara dokusunda anormal bir durum veya his yaşarsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Sinir Yaralanması: Nadir de olsa, bel fıtığı ameliyatı sırasında sinir kökü yaralanma riski vardır. Bu, nadir de olsa ciddi bir komplikasyon olabilir. Geçici veya kalıcı sinir felçleri, beyin ve omurilik çevresi sıvı basıncında artma görülebilmektedir. Açık cerrahi uygulamalarla karşılaştırıldığında risk oranları çok daha düşüktür.
Kas Güçsüzlüğü: Bacakta bazı kaslarda güç kaybı meydana gelebilir. Bu durum genellikle geçici olup rehabilitasyonla iyileşir.
Yanma ve Uyuşukluk: Bacak ve kol bölgelerinde yanma ve uyuşukluk hissi oluşabilir. Bu hisler genellikle sinirlerin iyileşme süreci ile azalır.
Kas Spazmları: Ameliyat sonrası kas spazmları görülebilir. Bu durum, genellikle ağrı yönetimi ve fizik tedavi ile kontrol altına alınır.
Bölgesel Ağrılar: Ameliyat bölgesinde ve çevresinde ağrı oluşabilir. Bu ağrılar genellikle geçici olup, iyileşme süreciyle birlikte azalır.
Kanama ve Enfeksiyon: Her cerrahi müdahalede olduğu gibi, kanama ve enfeksiyon riski bulunur. Bu riskler, ameliyat sonrası bakım ve hijyen kurallarına dikkat edilerek minimize edilebilir.
Kapalı bel fıtığı ameliyatı genellikle güvenli ve etkili bir yöntem olsa da, bu potansiyel riskler hakkında bilgilendirilmek önemlidir. Ameliyat sonrası herhangi bir anormal durum veya şikayet yaşarsanız, derhal doktorunuza başvurmalısınız.
Ameliyat Sonrası Hastanede Kalış Süresi Ne Kadardır?
Kapalı bel fıtığı ameliyatlarından sonra hasta aynı gün taburcu edilebilmektedir. Ameliyat sonrası daha az ağrı imkânı veren bu yöntem ile hastanede kalış süresi diğer ameliyatla tedavilere göre daha kısadır. Bununla beraber bu ameliyatın sağladığı avantajlar ile ameliyat sonrası antibiyotik ve ağrı kesici ilaç ihtiyacınızı da azaltmaktadır.
Endoskopik Diskektomi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bel fıtığının kapalı ameliyatından sonra yürüme, günlük alışkanlıklar ile işe ve spora dönüş konusunda hekim önerilerine uyulması gerekmektedir. Kapalı bel fıtığı ameliyatının, ameliyat sonrası kısıtlamalar açısından diğer yöntemlere göre bir dezavantajı veya kısıtlaması bulunmamaktadır. Bel fıtığı tedavisinde son teknolojilerden biri olan bu teknik omurga cerrahisinde uzman ekibimiz tarafından güvenle uygulanmaktadır. Ameliyat kararınızı vermeden önce bu cerrahi tekniğin size uygun olduğundan emin olmak için endoskopik diskektomi hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz ve ameliyat seçeneklerinizi birlikte değerlendirebiliriz.
[…] Bel fıtığı ameliyatı, omurga disklerinin yerinden çıkması sonucu ortaya çıkan bir durumdur ve hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. TURAN&TURAN Sağlık Grubu olarak, bu rahatsızlığa çözüm bulana modern cerrahi yöntemleri ve cerrahi olmayan tedavi seçeneklerini sizlerle buluşturuyor. […]
Selamünaleyküm ben 16 gündür ameliyat oldum kapalı bel fıtığı ameliyatı ama hala ağrılarım var bacak uyuşması bacak ağrısı sonradan kaynaklanıyor acaba bana bir bilgi verebilir misiniz kemiklerim çok ağrıyor
Merhaba Hikmet Bey, öncelikle geçmiş olsun. Ameliyatınızı anladığımız kadarıyla farklı bir merkezde gerçekleştirmişsiniz. Şikayetleriniz doğrultusunda bizlerde size her zaman yardımcı olmak isteriz. Sağlık durumunuz ve tedaviniz ile ilgili sizi doğru bilgilendirebilmemiz için yakın zamana ait çektirmiş olduğunuz tetkiklerinizi bizimle 0532 499 77 44 numaralı hattımızdan paylaşmanız durumda değerlendirme sağlayıp durumunuz ile ilgili daha detaylı bilgi verebiliriz. Sağlıcakla kalın.
Biz bilgi almak istiyoruz detaylı yardımcı olqbilirmisiniz
Merhaba Oya Hanım öncelikle geçmiş olsun. Size yardımcı olmak isteriz. Detaylı görüşme sağlamak için dilediğiniz zaman 0505 9991 777 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sağlıcakla kalın..
Hayırlı akşamlar benim kardeşim fıtık ameliyatı oldu belindede daralma vardı pilatin takıldı bir hafta oldu idrarını yapıyor ama yaptığını hissetmiyor neden acaba
Merhaba Dilek Hanım öncelikle geçmiş olsun. Anladığımız kadarıyla kardeşiniz farklı bir merkezde yapılan yeni bir ameliyat süreci içerisinde. Bu durum, ameliyat sonrası sinirlerin tam iyileşmemesi veya baskı altında olması nedeniyle olabilir. Ancak kesin nedeni öğrenmek için doktoruyla iletişime geçmesini ve durumu detaylıca değerlendirmesini öneriyoruz. Ayrıca durumunuz hakkında detaylı görüşme sağlayabilmemiz için bizimle paylaşmış olduğunuz iletişim numarasından sizinle iletişime geçeceğiz. Dilediğiniz zaman 0532 499 77 44 numaralı hattımızdan da bize ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.