Bel fıtığı toplumun büyük bölümünü ilgilendiren, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, iş gücü kaybına ve fonksiyonel kısıtlılığa neden olan ciddi bir sağlık sorunudur. Bel fıtığı doktor başvurularının önemli bir bölümünü oluşturur. Bel fıtığının tedavisinde hastaların büyük bölümünde ilaç tedavisi, korse, fizik tedavi ve omurgaya uygulanan enjeksiyonlarla şikayetler rahatlar. Ancak ameliyat dışı tedavilerin çaresiz kaldığı durumlarda cerrahi tedavi gerekli olur.
Bel fıtığının cerrahi tedavisinde uzun yıllardır yaygın olarak uygulanan teknik mikrodiskektomidir. Mikrodiskektomi ameliyatlarında genellikle 2 cm uzunluğunda bir kesi uygulanır. Uygulanan kesiden girilerek kas doku kemikten sıyrılır. Omurilik kanalına girmek için bir miktar kemik dokuyu çıkarmak gereklidir. Omuriliğin üzerindeki kemik ve bağ dokusu temizlendikten sonra omurilik zarı ve sinir kökü kenara alınarak fıtığa ulaşılır. İşlem mikroskop görüntüsü eşliğinde uygulanır.
Endoskopik diskektomi (kapalı bel fıtığı ameliyatı) ise, daha küçük bir kesiden kas dokuyu sıyırmaya ve kemik doku çıkarmaya gerek kalmadan uygulanması nedeni ile son yıllarda giderek popülerlik kazanmaya başlamıştır. Daha az yumuşak ve kemik doku hasarı yaratması nedeni ile kapalı bel fıtığı ameliyatları sonrasında, daha az ağrı yaşanmasına ve daha hızlı iyileşmeye olanak sağlanmaktadır.
Endoskopik diskektomi ameliyatı 8 mm’lik bir kesi ile uygulanabilen kapalı bir cerrahi tekniktir. Bu küçük kesiden fıtıklaşmış diske, üzerinde kamera bulunan bir tüp gönderilir. Gönderilen tüpün içinden de ameliyatı gerçekleştirmeyi sağlayacak çalışma aletleri gönderilir. Bu aşamadan sonra ameliyat endoskopik görüntü kılavuzluğunda monitör eşliğinde devam eder.
Endoskopik diskektomi ameliyatında kas dokuyu kemik dokudan sıyırmaya gerek yoktur. Kemik doku çıkarılması çoğu zaman gerekli olmaz, gerekli olduğunda da çok kısıtlı miktarda kemik çıkartılır. Kısacası endoskopik diskektomi yumuşak dokuya ve kemiğe oldukça saygılı bir tekniktir. Doğal omurga anatomisinin bozulmasına neden olmaz.
Bel fıtığı nedeniyle cerrahi tedavi gerekli olan her hastaya endoskopik diskektomi yani kapalı bel fıtığı ameliyatı uygulanabilir.
– Şiddetli bel-bacak ağrısı olup ve kişi ayakta durma veya yürüme gibi günlük işlevlerini sürdürmekte güçlük çekiyorsa,
– Dışkı, idrar kaçırma veya yapamama varlığında,
– Bacak kaslarında artan güçsüzlük, uyuşma gibi nörolojik belirtiler yaşıyorsa,
– İlaç tedavisi, fizik tedavi ve diğer cerrahi olmayan tedaviler ile bulgularda belirgin bir düzelme elde edilemediği durumlarda.
Daha küçük kesi kullanılması ve daha az doku tahribatı yaratması gibi üstünlükleri olan endoskopik diskektomi ameliyatlarının avantajları;
Sonuç
Bel fıtık ameliyatlarında endoskopik diskektomi yani kapalı bel fıtığı ameliyatı, mikrodiskektomi ameliyatı kadar başarılı bir tekniktir. Kapalı bel fıtığı ameliyatı sonrası nedbe dokusu oluşum riski de daha azdır. Endoskopik diskektomi tekniği ile omurga yapısı bozulmayıp korunduğu için, hastalar kapalı bel fıtığı ameliyatı sonrasında daha kolay iyileşirler.
Merhaba, nasıl yardımcı olabiliriz?