fbpx
İnternet sitemizde çerez kullanılmaktadır. Çerezler hakkında detaylı bilgi için KVKK inceleyiniz. Devam etmeniz halinde çerez kullanımına izin verdiğinizi kabul edeceğiz.

Osteoporoz ve beslenme

Turan&Turan > Osteoporoz ve beslenme

Osteoporoz ve beslenme

tt

Osteoporoz gelişmemesi için her yaşta yeterli kalsiyum ve D vitamini içeren dengeli bir osteoporoz beslenmesi önemlidir. Mümkün olabildiğince doğal gıdalar ile kemiklerin güçlü kalması sağlanmalıdır. Bol taze meyve ve sebze yemek, süt ürünleri tüketmeye dikkat edilmeli ve aşırı ağır diyetler yapmaktan da kaçınılmalıdır. Ayrıca sigara, kafein, aşırı alkol gibi kemik kalitesini olumsuz etkileyen alışkanlıkları bırakmak gerekir.

Kalsiyum: Menopoz sonrası dönemdeki kadınların günlük 1200 mg kalsiyum alınması önerilir. Fazla kalsiyum alınması böbrek taşı, kalp rahatsızlığı ve inme riskini artırabilmektedir. Günlük gereksinim öncelikle beslenme yoluyla sağlanmalı, kalan eksiği tamamlamak için takviye alınmalıdır. Kalsiyum açısından zengin yiyecekler arasında süt ürünleri, fındık, yeşil yapraklı sebzeler ve balık bulunur.

Kalsiyumun tek başına kırık riskini azaltmaya olan etkisi yeterince güçlü değildir. Bu nedenle kalsiyum ile birlikte, başta D vitamini olmak üzere diğer vitaminler ve gerekirse ilaçlar verilmelidir.

Vitamin D: Beslenme yoluyla vücuda D vitamini alımı yetersizdir. D vitamini “güneş ışığı vitamini” olarak adlandırılır ve bunun iyi bir nedeni vardır. Cilt hücreleri güneş ışığını kullanarak karaciğer ve böbreklerde aktif D vitaminine dönüştüğü bir öncül kimyasal üretir. Menopoz sonrasında kadınlar günde 800-1200 Ü D vitamin desteği alması önerilmektedir.

Vitamin K: K vitamini, vücudun kemik oluşumunda etkili olan bir protein olan osteokalsin üretmesine yardımcı olur. Aynı zamanda kemiği parçalayan maddeleri engeller ve idrardan kalsiyum atılımının düzenlemesine yardımcı olur. Yapılan araştırmalar, K vitamini eksikliği olan kişilerin kemik gücünün daha düşük olduğunu ve kırılmaya daha yatkın olduğunu göstermiştir.