Doruk kemik kitlesinin en yüksek düzeyde tutulması çok önemlidir. Bunun için anne karnından başlayıp genç erişkin dönemine kadar olan sürede, kemik gelişmesinin en yüksek düzeyde tutulması gerekmektedir. Bu dönemde kalsiyum ve D vitamininden zengin beslenme, bol egzersizli-hareketli bir yaşam biçimi doruk kemik kitlesini yükseltecektir. Osteoporoz için risk grubunda olan kişilerin yeterli kalsiyum ve D vitamini alması, kemik sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek gıda, alışkanlık ve ilaçlardan uzak durması ve düzenli egzersiz yapmaları önemlidir.
Sigaranın bırakılması: Sigara içimi kemik kaybını hızlandırıcı bir etki gösterir. Bu nedenle sigaranın bırakılması çok önemlidir.
Alkol alımının sınırlanması: Günlük alkol alımının günde 3 birim (1 birim= 8 gr alkol) veya daha fazla olması kemik sağlığını olumsuz etkilemektedir. Aynı zamanda düşme ve kırık riskini arttırmaktadır.
Düşme riskinin azaltılması: Ev düşme riskinin azaltılması ve ortamının güvenli hale getirilmesi önemlidir. Bunun için banyoda duvara tutunma kollarının takılması, halıların kaldırılması veya kaymayacak şekilde sabitlenmesi, evde basamak veya eşik olmaması, ortamın yeterli derecede aydınlatılması, zeminde kablo vb. ayağa takılabilecek şeylerin kaldırılması gibi önlemler alınmalıdır.