Ayaklar vücudun yükünü zemine direk temas ederek aktarıp, taşıyan amortisör gibi görev yapan eklemlerdir. Yürüme ve koşma sırasında vücut ağırlığını dengeli bir şekilde yere aktarabilmesi için, ayak yapısını oluşturan kemik, kas, eklem ve bağların ilişkisinin doğru açılarda olması gerekir. Ancak çoğu insanın doğuştan olan veya sonradan edinilmiş ayak şekil bozuklukları vardır. Ayak yapısal ve işlevsel bozuklukları zamanla dizde, bacakta ve hatta belde de ağrıya neden olabilir.
Topuk dikeni veya plantar fassit ağrıları bazen uzun sürer ve dirençli olabilir. Ayakkabı içine destek, kilo verme, egzersiz, ESWT, ultrason eşliğinde yapılan çeşitli enjeksiyonlar gibi tedaviler ile ağrı azalıp, kaybolur. Genellikle bu tip topuk ağrılarında ameliyat önerilmez.
Ayak başparmağında özellikle yüksek topuklu ayakkabı giyen kadınlarda halluks valgus dediğimiz şekil bozukluğuna sık rastlanır. Çıkıntı yerinde ağrı, şişlik, kızarıklık, eklemde hareket kısıtlılığına neden olabilir. Henüz yakınma olmasa bile ilerlememesi için sivri burunlu ve topuklu ayakkabı giyilmemesi önerilir.
Çocuklarda, özellikle de 2 yaş altındakilerde ayak tabanında düzleşme doğal görülebilen bir durumdur. Çoğunda bu durum 4-5 yaş civarında düzelir. Ancak yalnız ayakta durduğunda değil, yük vermezken de düz tabanlık ve bilekte de açısal şekil bozukluğu varsa, ortopedi doktoruna başvurmak gerekir.