Sırt ağrısı, toplumda bel ve boyun ağrısından daha az görülen bir durumdur. Sıklıkla uzun süreli eğilerek durma gibi kötü ergonomik pozisyonlardan sonra gelişir. Özellikle mesleği nedeniyle sürekli masa başında oturarak çalışanlarda veya sırtında ağrı yük taşımak zorunda kalanlarda sırt ağrıları daha fazla görülür. Sırt ağrısı, omurga kemiğinden, omurlar arasındaki diskten, faset ekleminden, omurgayı destekleyen bağ ve kaslardan, omurilik veya sinir köklerinden kaynaklanabilir.
Duruş bozukluğunu düzeltmek için uzun süre aynı pozisyonda sabit oturmaktan kaçınılmalı ve düzenli egzersiz yaparak, sırt kaslarının güç ve dayanıklılığının arttırılması gerekir. Sırt korseleri bir süre duruş bozukluğunuzu hatırlatarak sizi uyarabilir. Ama egzersiz yapılmazsa duruş bozukluğu sorunu devam edecektir.
Duruş bozukluğu kaynaklı ağrılar kısa süre olup geçer. Uzun süre devam eden geçmeyen sırt ağrılarını dikkate almak gerekir. Sırt omurlarını tutan tüberküloz gibi enfeksiyonlar, metabolik kemik hastalıkları, kemik tümörleri, akciğer kanseri, aort damar genişlemesi gibi ciddi hastalıkların da sırt ağrısına neden olabileceği unutulmamalıdır.
Sırttaki kamburluk ve ağrıların pek çok nedeni olmakla birlikte, yaşlılıkta özellikle bayanlarda, kemik erimesine (osteoporoz) bağlı kamburluk gelişebilir. Kemik erimesi bazı kişilerde sırt omurlarında kendiliğinden oluşan çökme kırıklarına yol açabilir. Bu mikrokırıklar omurların şeklini bozarak, sırtta ağrı ve kamburluğa neden olur.